Прочитај ми чланак

ГРЕНЕЛ ДЕМАНТОВАО Вучићев „спин“ да му траже признање Косова: Није тачно!

0

Специјални изасланик америчког председника за преговоре Ричард Гренел демантовао је наводе појединих медија, али и министра финансија Синишу Малог, да је председнику Србије уручен папир по којем Србија данас треба да призна независно Косово.

На питање портала Нова.рс о тачности изјава министра Малог и писања појединих медија о понуди за признање независног Косова, из америчког Савета за националну безбедност су нам одговорили тако што су нас упутили на твит специјалног изасланика Гренела.

Наиме, Гренел је на Твитеру написао да “није истина” да је Вучићу понуђено да призна Косово.

Претходно је “Блиц” објавио да је “све припремљено унапред” те да су “Албанци све знали”.

Ту информацију је потврдио министар финансија Синиша Мали који је рекао да је на столу у Белој кући папир чија једна тачка подразумева међусобно признање Србије и Косова, а да се на председника Вучића врши огроман притисак.

“Добили смо никада гори папир од када су кренули преговори са Приштином. Било је 16 тачака на папиру, на столу, од којих 10 тачка подразумева међусобно признање“, рекао је Мали новинарима.

Рекао је да је председник Александар Вучић, на основу обавештајних информација, знао да неће бити само економске теме.

“Тачка 10 односи се на међусобно признање. Има и економских тема и оне које се односе на инфраструктуру, аутопут, железнице, помоћи малим и средњим предузећима како би се подигла економија целог регион. Огроман притисак“, рекао је он.

Раније данас, Гренел је навео да људи на Косову и у Србији заслужују економску нормализацију и шансу да створе живу економију.

“Данас сам фокусиран на младе људе који желе каријеру, добар посао и везу са Западом. Чуо сам вас и снажно ћу се залагати за вас. Оставимо политику по страни”, написао је Гренел на Твитеру, а поводом данашњих разговора Београда и Приштине у Вашингтону.

Подсетимо, Александар Вучић данас и сутра разговараће са предсавницима Приштине у Вашингтону, а могуће је да ће тим разговорима присуствовати и председник САД Доналд Трамп.