Прочитај ми чланак

Гренел: Авио-линију тражили бизнис лидери са Косова

0

Авио-линија Београд-Приштина, успостављена је на захтев пословне заједнице, рекао је данас неколицини медија у Приштини специјални изасланик председника САД за мировне преговоре између Београда и Приштине, Ричард Гренел. „Бизнисмени са Косова су то захтевали“, појаснио је Гренел додајући да се о томе можда није извештавало због тога што „имамо тенденцију да се фокусирамо само на политичке несугласице“. Од пословне заједнице очекује да чује још идеја за подстицање развоја.

Гренел је најавио и да ће се састати са великим бројем представника бизниса на Косову и Србији тражећи да од њих чује нове идеје.

© AP Photo /

„Желим да чујем следећу идеју, шта још да урадимо да бисмо ствари померили напред. Шта још можемо да урадимо да доведемо термоцентрале које ће да покрену следећу велику индустрију“, рекао је групи приштинских медија, укључујући и Газету Еxпресс.

Подсећамо влада Косова је потписала уговор за изградњу термоелектране Ново Косово са америчком компанијом Цонтоур глобал, али је Светска банка одбила да Косову одобри финансијска средства за изградњу нове термоелектране на Косову уз објашњење да не финансирају електране на угаљ.

Косово се одмах обавезало да потребан новац пронађе из других извора, а Америчка привредна комора на Косову, пружила је тада подршку одлучности косовске владе да испоштује уговорну обавезу према америчкој фирми Цонтоур Глобал и настави са плановима за изградњу нове термоелектране на Косову.

И амбасадор САД у Приштини, Филип Коснет, у свом обраћању Сенату издвојио је “развој енергетске безбедности“ као једну од приоритетних области његовог дипломатског особља, управо истичући „изградњу електране вредне 1,4 милијарди долара које ће револуционализовати косовску економију“.

Влада Косова тренутно је под истрагом Енергетске заједнице због уговора са Цонтоур Глобал, а због навода ове институције да су америчкој компанији овим уговором додељене незаконите субвенције.

У извештају Секретаријата енергетске заједнице у вези са овим уговором, наводи се следеће:

„Влада Косова наставила је активности на изградњи нове термоелектране снаге 450 МВ (Ново Косово), у сарадњи са приватним инвеститором ‘Цонтоур Глобал Терра 6 Сарл’ вредним више од милијарду евра. Влада Косова обавезала се да изда државну гаранцију за реализацију пројекта и потписала је осам комерцијалних уговора са инвеститором. Према споразумима, Влада Косова гарантује инвеститорима откуп свих произведених количина електричне енергије по цени од 80 ЕУР / МВх, компензацију за све развојне трошкове пројекта, ослобађање од ПДВ-а и царинских дажбина итд“.

Тешки коалициони преговори нису неуобичајена ствар

Упитан да ли мисли да може да дијалог помери напред са Аљбином Куртијем на челу владе, Гренел је рекао да је спреман да сарађује са било ким.

„Ми ћемо сарађивати са свима, не интересују ме политичке ствари. Заправо, политички сукоби су догогодишњи проблем. Мене и председника Трампа интересује проналажење решења за економски развој“, рекао је новинарима Газете Еxпресс додајући да оно што чује од бизниса у САД и Европи јесте да су спремни да улажу у регион, али да их од тога одвраћају политичке препирке и конфликт.

Гренел је одбио да коментарише отежан процес формирања владе у Приштини уз оцену да су преговори о формирању владе неретко тешки и у најразвијенијим демократијама и дао пример Немачке и Велике Британије.

„Не забрињава ме то и мислим да то не треба да брине ни људе. Верујем да људи и политичари треба само да брину о стварању радних места и економском развоју“, рекао је.

Сви ће морати да направе компромис

Говорећи о коначном споразуму између Београда и Приштине, Гренел је упозорио на неопходност спремности две стране да начине велике компромисе.

„Сви ће морати да направе компромис. Идеје још увек немамо, само моћ да зближимо људе. Нисам донео на сто никакве специфичне идеје о томе шта би две стране требало да ураде. Ја ћу их непрестано гурати да иду напред, говорићу им да не гледају у прошлост, већ будућност“, рекао је он, преноси Газета Еxпресс, додајући да нема рока за постизање коначног договора.