Прочитај ми чланак

Градоначелник Краљева на кафанске рачуне 2,5 милиона: Ред ћуретине, ред лососа

0

На основу захтева за приступ информацијама од јавног значаја, откривено је да је градоначелник Краљева Предраг Терзић прошле године на кафанске рачуне потрошио преко 2,5 милиона динара. Али, судећи по фискалним рачунима на којима су најчешће били лосос и ћуретина, углавном су то биле ноћне посете искључиво са државним функционерима, а рачуни су издавани после поноћи.

На основу података до којих су дошли одборници опозиције у Краљеву, милионске суме из касе Града Краљева утрошене су на кафанске рачуне. У свему томе веома је занимљив детаљ да су рачуни издавани после поноћи и да су на менију градоначелника Краљева била скупа пића и јела, највише лосос и ћурке.

„На 99 одсто рачуна се налази иста храна, односно исти мени. На сваком рачуну имамо лосос „Ла Медитерана“ и ћуретину у сосу од бруснице. И тако је на свим рачунима. То значи да се сви представници министарстава хране лососима и ћуркама, једу после поноћи у Краљеву, и увек их служи исти конобар“, каже одборник Иван Матовић.

Али, према мишљењу овог одборника у локалној скупштини, све то отвара једну другу сумњу.

„Сумњу отвара да је градоначелник узимао рачуне после завршене смене. Колико знам, тај ресторан, односно кухиња и не ради после поноћи. Претпостављам да му је тај један исти човек давао фискалне рачуне и откуцавао их по завршетку смене. Градоначелник је тај новац подизао, и сви ови представници министарстава вероватно никада нису ни били у Краљеву“, сматра он.

На основу ових рачуна, највећи број вечера у Краљеву направљен је са представницима Канцеларије за јавна улагања, као и са представницима неколико министарстава. Сви ти ручкови и вечере, око 90 одсто, обављени су у истом ресторану.

„Ово може бити индикативно за извесне коруптивне радње, иако су у овом тренутку на нивоу спекулације. Али, ако јесте, онда је то само врх леденог

брега који је уочљив и врло лако може да се докаже. Нас заправо брине на шта су све спремни када су у питању неке озбиљније коруптивне радње, као што је на пример трговина утицајем“, каже Михаило Коловић из Локалног фронта.

На полеђинама рачуна градоначелник Терзић је писао зашто се било у кафанама, наводећи често да је разлог посета министара и државних секретара.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић није се јављао на наше позиве, па смо тако остали ускраћени за одговоре на питања о потрошеном новцу на поменуте рачуне, као и о томе зашто су они настајали после поноћи.