Прочитај ми чланак

Градоначелник Београда завршио градњу НЕЛЕГАЛНЕ ВИЛЕ на Златибору

0

Агенција за борбу против корупције више од две године не може да утврди да ли је градоначелник Београда Зоран Радојичић на време пријавио да поседује нелегалну викендицу на Златибору, а цела Србија зна да је то покушао да сакрије, што је кривично дело.

Како је КРИК раније открио, Радојичић је кућу на Златибору нелегално сазидао до сиве фазе још 2017. године.

– У току су провере (имовинског) извештаја Зорана Радојичића – кратко је одговорила Агенција за борбу против корупције на питање новинарке КРИК-а о поступку који води против градоначелника Београда.

Овај поступак траје неприхватљиво дуго. Још средином 2018. године, након што је КРИК открио да градоначелник Агенцији није пријавио своју нелегално саграђену вилу, из ове институције навели су да је покренут поступак.

Није јасно, међутим, зашто је Агенцији потребно више од две године да реши овај једноставан случај – да утврди да ли је градоначелник на време пријавио да је власник виле на Златибору. Према доступним подацима, он то није урадио у року, већ тек након што је у јавности откривено да је поседује.

Како је врхунски доктор постао марионета на месту градоначелника

Овај поступак је и тест за Агенцију која је већ раније у случају Радојичића повукла један проблематичан потез.

Наиме, када су новинари КРИК-а открили да градоначелник, осим ове виле, држави није пријавио ни да је власник стана и земљишта, послали су питања Агенцији.

Уместо одговора, Агенција је преко ноћи у његове имовинске картоне дописала ове податке. Овај поступак Агенције, за оне који разумеју њен рад, нарушио је углед ове институције.

– Потпуно је невероватно. То не може накнадно да се мења – рекао је тада Зоран Стојиљковић, бивши члан одбора Агенције.

– Не могу да верујем да кућа у којој сам толико седео, тако пада.

Агенција је, ипак, након тога против Радојичића покренула поступак који још траје. Невезано за поступак Агенције која проверава само да ли је градоначелник пријавио вилу на Златибору на време, постоји још већи проблем – изградио ју је нелегално, што представља кривично дело.

За овај део, одговорно је тужилаштво које до данас није реаговало. Држава је, такође, у обавези и да сруши нелегалну градњу.

– Ако је нешто направљено после новембра 2015. без грађевинске дозволе, по закону који је тада изгласан, то је кривично дело – рекао је раније за КРИК Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Захтев за издавање грађевинске дозволе Радојичић је поднео тек након што је саградио вилу, када је председник Александар Вучић јавности открио да ће Радојичић бити први кандидат на листи СНС-а на локалним изборима у Београду.

Али најневероватније од свега је што је у том моменту ова ексклузивна вила била у сивој фази, незавршена, а током мандата градоначелника је Радојичић, мртав ‘ладан наставио са грађевинским радовима на нелегалном објекту – и коначно је завршио, уместо да објекат буде срушен – у складу са законом.