Прочитај ми чланак

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СЕ ПРАВДА Сотировски о темпларским данима: Ја помажем, а они тако!

0

Фотографије градоначелнице Ниша Драгане Сотировски на којима се види како клечи у белој одори док јој изнад рамена мач држи Слободан Трапарић, први човек Организације Сувереног реда витезова Темплара Србије изазвале су море реакција, а сада се коначно огласила.

Поменуте фотографије које се деле мрежема настале су 2016. године када је, како каже Сотировски, примљена у ред „Темплара“ и кад је полагала заклетву.

– Претпостављам да људи праве фаму око овога јер не знају шта су и чиме се баве темпларски витезови. Ја сам била њихов члан 2016. године, међутим већ 2017. сам изашла због пословних обавеза у то време. Тада сам била новинарка и једноставно нисам могла да постигнем уједно и ангажовање у „Темпларима“, али и новинарски позив – рекла је Драгана Сотировски за „Блиц“.

Како је градоначелница Ниша објаснила, „Темплари“ се заправо баве координацијом између оних који пружају помоћ и оних којима је помоћ потребна. Сакупља се и донира новац за болесне људе којима су потребна новчана средства како би се лечили, дају се средства када треба да се обнове цркве или манастири, помоћ општинама које су претрпеле велика оштећења током природних катастрофа.

У темпларским витезовима све функционише по принципу да ли потребна хуманитарна помоћ стиже до људи којима је потребна. Нико не сме бити одбијен, каже Сотировски.

– Током полагања заклетве на Библији, коју сам између осталог и ја полагала, заклиње се да новац неће бити злоупотребљен, али и да се мора помоћи свакоме ко затражи помоћ, не постоје непријатељи – навела је Сотировски.

Једним делом, Темплари се заправо баве тиме да уједине Хришћанство које је подељено на православну и католичну цкрву, а они у овом друштву делују заједно.

– Ова организација делује широм света и сви који су у овом друштву шаљу новац када сазнају да је потребан некоме у другој држави, чланови су и православци, али и католици, нема разлике. Бели огртач је симбол чедности и помоћи људима, као и црвени крст – додала је градоначелница.

Како је објаснила, темпларски ред витезова ју је пре четири године позвао да се прикључи њиховом реду.

– Част ми је била што сам могла да помажем људима на овакав начин. Овде не постоје никакве чланарине, давање новца да би неко био члан, како неки причају. Чланови су различити угледни људи, професори, уметници, доктори… – каже Сотировски и наводи да „свакако не треба мешати темпларски ред са неком врстом секте“.