Прочитај ми чланак

ГРАЂАНСКИ ПРЕОКРЕТ: Протест се не сме свести на кампању за једну изборну листу

0

Протест у Србији се претходних месеци распламсао јер задовољава потребу грађана за јавношћу и дебатом међу различитим актерима политичке сцене у условима дуготрајног одсуства такве дебате у скупштинама и медијима, саопштио је Грађански преокрет.

Како наводе у саопштењу, протест је показао да је дијалог различитих потребан и могућ, јер је он брана недемократској власти која жели да затре јавност, а тиме фактички обесмисли и изборе и демократију.

Грађански преокрет са жаљењем констатује, додаје се, да протест идеолошки постепено скреће у десно, да постаје кишобран за повремене епизоде говора мржње и успостављање монопола једне коалиције над свима који протестују.

Протест се не сме свести на кампању за једну изборну листу уз наставак неговања поданичког обрасца „ћути, ради шта ти се каже, не таласај“, упозоравају из из Грађанског преокрета и додају да је друштву у Србији потребно чињенично засновано и идеолошки опредељено вишегласје уместо потискивања различитости под било којим изговором.

Етикетирање као помагача режима свих оних који поставе питања о начину избора говорника, о најављеним и спроведеним акцијама током протеста и изворима њиховог финансирања, изузетно је лоша пракса, истиче се у саопштењу.

Протест ће бити успешан, закључују из Грађанског преокрета, само ако изнедри вредности и актере демократског друства и охрабри грађане за гласни дијалог и критички приступ свим друштвеним појавама.

                            ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!