Говор тела: Путин газда, Трамп господар, а Вучић збуњен (ФОТО)

0

Да слика говори више од (руских) речи уверили су се сви који су видели и само једну од фотографија са састанка руског председника Владимира Пуина и његовог белоруског колеге Александра Лукашенка.

Двојица лидера састала су се јуче у Сочију где је Лукашенко отпутовао како би од Путина добио подршку после избора, на којима је прогласио победу и тако изазвао масовне протесте у земљи.

Путин му је обећао финансијску помоћ и у начелу подржао Лукашенка, али је снимак који је на Твитеру објавио шведски дипломата Карл Билт врло речито показао однос двојице политичара.

На снимку се виде Путин и Лукашенко како седе на дистанци због коронавируса. Лукашенко је телом окренут ка Путину, шака склопљених као да га моли, док руски председник седи заваљен у фотељу и тек повремено баци поглед ка свом госту.

“Њихов начин седења јасно говори о положају снага ликова који су у тој комуникацији”, каже за Нова.рс социолог Ратко Божовић.

“Један је комотан, а други усукан, претворио се у уво да слуша, саслуша и послуша. Ми само читамо вербалне исказе, а треба обратити пажњу и на говор тела, невербалну комуникацију, ћутање, све то говори често много више од речи. У овом случају говори нам ко је шеф, ко је газда, а ко послушник” објашњава Божовић.

Карл Билт има “око” за бизарно и то је недавно показао објавивши на свом Твитер налогу снимак америчког председника Доналда Трампа и српског председника Александра Вучића.

На снимку се види Вучић, видно збуњен, док Трамп најављује да је Србија пристала да пресели своју амбасаду у Израелу из Тел Авива у Јерусалим.

Ту је и фотографија председника Србије како седи на столици испред Трампа заваљеног за великим столом која је такође изазвала бројне коментаре.

“И та фотографија много говори”, каже Божовић.

“Са једне стране ту је Трамп, господар света, а са друге смо ту ми, који треба да га саслушамо и да будемо прихватљиви”, каже наш саговорник.

“Слика говори више од речи. Њихов говор тела показује какви су односи међу главним ‘играчима’”, оцењује социолог Божовић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!