Прочитај ми чланак

Готовина се руга Србима

0

Позив ослобођеног генерала Анте Готовине да се Срби врате у Хрватску ругање је избеглима током војне акције „Олуја“ 1995. године.

Грубјешић (УРС): Ако је искрен, поздрављам

Потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић сумња у Готовинину искреност.
– Ако то заиста мисли након 17 година од „Олује“, онда ту изјаву поздрављам. Али, осим позива Србима да се врате, потребно је регулисати њихову имовину, што до сада није учињено.

Српски државни врх и представници избегличких удружења згрожени су позивом ослобођеног хрватског генерала Анте Готовине, који је у јучерашњем, ексклузивном интервјуу Куриру позвао Србе да се врате у Хрватску рекавши да је то „њихова домовина колико и његова“.

Током војне акције „Олуја“ 1995. коју је Готовина предводио протерано је око 220.000 Срба, а Готовинин позив Србима да се врате, упућен преко Курира, пренели су јуче сви портали, ТВ станице и днев­не новине у региону.

Председник Асоцијације избегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир каже да је позив Готовине неозбиљан и шамар свим прогнаним Србима.

– Чиста је иронија да нас онај ко нас је протерао с кућних огњишта сада позива да се тамо вратимо. То је ругање у лице.

Плашим се да ће и оно мало Срба што је остало морати да напусти Хрватску због новонастале хистерије после ослобађања Готовине и Младена Маркача – каже Будимир.

Председник Коалиције удружења избеглица у Србији Миодраг Линта сматра да је гест Готовине чиста провокација.

Избеглице спремиле резолуцију о људским правима
Представници удружења избеглих најавили су, после јучерашњег састанка с председником Скупштине Небојшом Стефановићем, да ће 25. новембра организовати шетњу, током које ће парламенту предати Предлог резолуције о поштовању људских права избеглих.
– Циљ је да она обавеже Владу и друге органе да у разговорима са званичним Загребом, Сарајевом и међународним органима покрене то питање и да се решавају проблеми изгнаних и расељених – рекао је Миодраг Линта.

– Држава Хрватска мора конкретним делима показати да жели повратак Срба, и то тако што ће вратити имовину, станове, куће прогнаних, пензије и девизну штедњу, као и процесуирањем свих одговорних за злочине и решавањем проблема несталих лица – тврди Линта.

Премијер Ивица Дачић оцењује да је позив Готовине лицемеран.

– Илузорно је и лицемерно да позив долази од онога ко их је протерао, али видите, и то је могуће.

Мислим да тај његов позив треба да прате гаранције за те људе кад се врате.

И потпредседник Владе Расим Љајић тврди да је позив Готовине циничан, неуверљив и да никога неће убедити да се врати у свој дом.

– Не постоји човек који је протеран из Хрватске због његових војних акција који ће поверовати у то што говори.

Председник скупштине са избеглицама Председник скупштине са избеглицама

(Курир)