Прочитај ми чланак

Готов је: Милатовић је нови председник Црне Горе, славље уз српске заставе

0

Јаков Милатовић је нови председник Црне Горе

У Црној Гори данас је одржан други круг председничких избора на коме је победио кандидат Покрета „Европа сад“ Јаков Милатовић.

Јаков Милатовић освојио је 58,9 одсто гласова, а Мило Ђукановић 41,1 одсто, показују прелиминарни резултати Центра за демократску транзицију (ЦДТ) на основу 100 одсто обрађеног узорка.

ЦДТ је објавио да је у другом кругу избора гласало 70,7 одсто бирача, односно око 383.300 грађана.

Грађани широм Црне Горе славе. Испред седишта Покрета „Европа сад“, налази се више стотина људи који узвикују „Јакове, Јакове“, „Готов је“, „Мило, лопове“…

Мандат председника Црне Горе траје пет година.

Све најновије вести из Црне Горе пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

22:04

Ђуровић честитала Милатовићу

Председница црногорског парламента Данијела Ђуровић честитала је новом црногорском председнику Јакову Милатовићу, и пожелела успех при обављању ове, како каже, одговорне дужности.

„Сигурна да ћете предано и истрајно радити на напретку наше земље и благостању свих наших грађана. Такође, уверена сам да ћете имати довољно снаге и политичке мудрости да се одговорно носите са многобројним изазовима данашњице, с кључним циљем да допринесете очувању мира и стабилности у Црној Гори“, навела је Ђуровићева.

22:00

Представници партија које су подржале Милатовића долазе у штаб „Европе сад“

Представници политичких партија које су подржале председничког кандидата Покрета „Европа сад“ Јакова Милатовића у другом кругу избора почели су да долазе у штаб те странке.

Дошао је председник Демократа Алекса Бечић са сарадницима, а очекује се и лидер Грађанског покрета УРА, премијер Дритан Абазовић.

21:56

Последњи подаци: ЦеМи – Јаков Милатовић освојио 60 одсто гласова

Обрађено је 98 одсто узорака, излазност је 70,5 одсто. Јаков Милатовић, према пројекцији ЦеМи, има 60 одсто гласова, на југу 58, у центру Црне Горе 63,2 и на северу 55,8 одсто.

У Подгорици је освојио 68,1, у Никшићу 62,1, Бијелом Пољу 50,3 и Бару 54,5 одсто.

Мило Ђукановић је освојио 40 одсто гласова, и то на југу 42, у централним деловима Црне Горе 36,8 и на северу 44,2 одсто. У Подгорици је за њега гласало 31,9 одсто грађана, у Никшићу 37,9 одсто, Бијелом Пољу 49,7 процената и Бару 45,5 одсто.

21:45

Стигао Алекса Бечић

У просторије Покрета „Европа сад“ стигао је лидер Демократа Алекса Бечић који је дочекан овацијама и повицима стотинама окупљених „Алекса, Алекса“.

21:40

Миловић: Срећна вам нова Црна Гора

Функционер Покрета „Европа сад“ Андреј Миловић саопштио је да је Јаков Милатовић нови председник Црне Горе.

„Режим је пропао, а Ђукановић изгубио“, поручио је он.

Он је казао да је 62 одсто гласова освојио Јаков Милатовић, а 38 Мило Ђукановић.

„Ово је убедљива победа, победа Црне Горе. Отварамо нови лист, срећна вам нова Црна Гора“, поручио је Миловић из штаба ПЕС-а.

21:38

Бечић: Диктатор је побеђен

„Диктатор је побеђен, али борба за бољу будућност Црне Горе се наставља само са људима који жртву знају ценити, а слободу славити“, поручио је лидер Демократа Алекса Бечић.

Бечић је рекао да је победа Милатовића „темељ помирења, напретка и европске будућности“.

21:37

ЦДТ: Милатовић 58,9, Ђукановић 41,1 одсто гласова

На основу 100 одсто обрађених гласова, Јаков Милатовић је освојио 58,9, а Мило Ђукановић 41,1 одсто гласова, подаци су ЦДТ-а.

21:34

У ДПС-у пусто, Ђукановић се не оглашава

Док се испред штаба Покрета „Европа сад“ слави и скандира „Мило оде“ у штабу ДПС готово да нема никога и не зна се када, и да ли ће се Мило Ђукановић обратити након што је изгубио на изборима, пише Танјуг.

Иако је био апсолутно убеђен у своју победу, Ђукановић силази са политичке сцене Црне Горе након више од три деценије.

21:31

Прве реакције Подгоричана

„Ово је нека нова Црна Гора. Тешко је поверовати, али десило се. Нема више Мила, готов је, одлази, никада се више неће вратити. Никад се више Црној Гори не сме дозволити да један човек чини оно што је чинио Ђукановић.“

Ово су прве реакције Подгоричана са којима смо разговарали вечерас који минут пошто је објављено да је Јаков Милатовић нови председник Црне Горе и да се ту ништа више не може променити.

На улици, испред седишта Покрета „Европа сад“, и даље је више стотина људи који узвикују „Јакове, Јакове“, „Готов је“, „Мило, лопове“… Са различитих крајева Подгорице чују се и виде ватромети. Људи славе. Чују се повремено и сирене аутомобила који у колонама обилазе град.

Подгорица вечерас слави. На улицама су заједно и заставе Црне Горе и традицоналне црногорске тробојке.

„И сутра ће сванути нови дан и сутра ће грејати сунце, грејаће нас чак и ако буде облачно. Чекали смо, и чекали и дочекали овај дан. Ово је велики дан за памћење који никад неће из наших сећања“, кажу неки од Подгоричана.

21:30

Абазовић: Милатовић први европски председник у историји Црне Горе

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић честитао је вечерас кандидату Покрета „Европа сад“ Јакову Милатовићу на избору за, како је нагласио, првог европског председника у историји Црне Горе.

„Честитам Милатовићу избор за првог европског председника у историји Црне Горе. Мисија је завршена“, написао је Абазовић на Телеграму.

Он је оценио да је пред Црном Гором светла будућност.

„Радићемо заједно за европску, грађанску и еколошку Црну Гору“, поручио је Абазовић.

21:08
 
Слави се и на приморју

21:06
 
Славље на улицама Црне Горе

21:03

Грађани се окупљају на улицама Црне Горе како би славили победу Милатовића

21:03

Испред седишта Покрета Европа сад одржана је бакљада и ватромет

21:01

ЦеМИ је објавио на последњој конференцији за штампу за вечерас објавио финалну пројекцију да Јаков Милатовић има 60,1 одсто, а Мило Ђукановић 39,9 одсто. Они су честитали новом председнику Црне Горе Јакову Милатовићу и свим грађанима Црне Горе

20:59
 
Челници ДФ славе победу Јакова Милатовића на председничким изборима

20:55

Милатовићу двотрећинска већина у Пљевљима, Ђукановић води на Цетињу

Очекујемо двотрећинску већину у Пљевљима, Беранама, Колашину, Андријевици, у Плужинама, Мојковцу, Жабљаку, казао је Борис Пејовић из Покрета Европа сад.

У јужној регији, како је казао, Милатовић води у Херцег Новом, Котору, Будви.

„Ђукановић има предност у Рожајама, Гусињу, Петњици, Цетињу“, рекао је Пејовић.

20:50

ЦеМИ: На основу 80,7 одсто обрађеног узорка, резултати су следећи:

Јаков Милатовић: 60,2 одсто
Мило Ђукановић: 39,8 одсто

ЦДТ: На основу 81,6 одсто обрађеног узорка, резултати су:

Јаков Милатовић: 57,2 одсто
Мило Ђукановић: 42,8 одсто

20:48

Молимо грађане да славе достојанствено и да чувамо мир на овом великом историјском дану, речено је у том Покрету

20:48

Мала разлика је у Бијелом Пољум Бару и Шавнику, кажу у Европи сад

20:47
 
Милатовић убедљиво води у Подгорици, а очекује се да има дупло више гласова од Ђукановића, односно око 40.000 гласова више, наводе из Европа сад

20:46

На основу 41 одсто обрађеног бирачког тела, Јаков Милатовић има око 62 одсто, док Мило Ђукановић има око 38 посто, речено је на конференцији за штампу Покрета Европа сад

20:45

На основу 73,8 одсто обрађеног узорка, резултати су следећи

Милатовић 60,1
Ђукановић 39,9

20:41

На основу 68,5 одсто обрађеног узорка, ЦеМИ наводи да су резултати следећи:

Јаков Милатовић 59,8
Мило Ђукановић 40,2 одсто

ЦДТ на основу 65,2 одсто обрађеног узорка:

Јаков Милатовић 56,9
Мило Ђукановић 43,1

20:39

ЦДТ даје нешто другачије резултате избора у односу на ЦеМИ

20:36

Резултат после 61,3 одсто обрађеног узорка:

Јаков Милатовић 60,1 одсто
Мило Ђукановић 39,9 одсто

20:35

20:31

На основу 51 одсто обрађеног узорка, резултати су следећи
Јаков Милатовић: 60,2
Мило Ђукановић: 39,8

20:26

На основу 40,7 одсто обрађеног узорка резултати су следећи:

Јаков Милатовић 59,9
Мило Ђукановић 40,1

20:21

Прва процена резултата: Милатовић 60,8 одсто, Ђукановић 39,2. Резултати на основу 31,2 одсто обрађеног узорка

20:19

Ђукановић: Верујем у победу, не размишљам шта ће бити ако изгубим

Актуелни председник Црне Горе и Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић после гласања поручио је да верује у своју победу довољно да ни не размишља о томе шта ће бити у случају да изгуби изборе

Он је рекао да очекује регуларан изборни процес и да је најважније да сви грађани Црне Горе добију могућност да искажу изборну вољу, а на тај начин сви заједно допринесу учвршћивању утиска о Црној Гори као све зрелијем демократском друштву.

„Верујем да ће тако и бити, верујем да ће државне институције без обзира на неке грешке које су се већ догодиле, у наставку дана радити професионално“, рекао је Ђукановић.

Он је истакао да сматра да је ово добар тренутак да Црна Гора најави свој повратак на пут европског развоја.

„Верујем да ће резултати избора дати за право таквом очекивању, такође, да ћемо на парламентарним изборима 11. јуна потврдити такву намеру и верујем да почиње неко ново и боље време у коме ће Црна Гора наставити да се стабилно и ефикасно креће ка свом европском циљу“, истакао је Ђукановић.

На питање о односима са Србијом, он је казао да ће односи са Србијом бити онакви какви треба да буду и какви су са другим суседима.

Он је нагласио да они могу бити и бољи, али да што се њега тиче и што се државе Црне Горе тиче, постоје апсолутно отворена врата.

„Србија ће морати унеколико да промени однос према суседима, пре свега према Црној Гори. Пре свега да престане са интенцијом да уређује живот Србима у Црној Гори. Србима као и другим грађанима у Црној Гори живот мора да уређује Црна Гора, то је слово ‘а’ у азбуци суверености једне државе“, поручио је Ђукановић.

Према његовим речима, Црна Гора се никада није мешала у уређење живота црногорских грађана у другим државама.

Ђукановић је казао да су они од Црне Горе увек имали врло јасно упутство – да је држава у којој живе њихов избор и да према томе поштују ту државу и оно што она јесте.

„А овде сте добродошли и добићете ону помоћ коју очекујете, коју ми можемо да вам пружимо, али не нипошто ми да супституишемо он што ради држава у којој живите“, рекао је Ђукановић.

20:16

Милатовић: Сигуран сам у победу

Кандидат за председника Црне Горе испред покрета Европа сад, Јаков Милатовић поручио је данас у Подгорици да је сигуран у победу, као и да ће, како је рекао, коначно доћи до пораза „симбола“ претходног режима који је управљао Црном Гором у претходних 30 година.

„Сигуран сам да ћемо од данас направити још један велики корак напред када је у питању помиренија Црна Гора, богата Црна Гора, праведнија Црна Гора и коначно Црна Гора свих нас“, рекао је Милатовић.

На питање да ли ће, уколико постане председник, променити нешто у односима са Србијом, Милатовић је одговорио да је приоритет број један за Црну Гору пуноправно чланство у ЕУ.

„Али увек када говорим о ЕУ ја говорим и о регионалним економским интеграцијама, мислим да ми овде у Црној Гори, али и шире на Западном Балкану коначно морамо да разумемо да је неодвојив део европских интеграција, да су то наше регионалне економске интеграције“, рекао је Милатовић.

Он је истакао да се залаже за најбоље могуће односе са Србијом и са свим земљама Западног Балкана.

„Жао ми је што то у претходном периоду није било тако и мислим да ћу са позиције председника Црне Горе и, наравно и са Владом Црне Горе, урадити све да коначно прошлост ставимо у прошлост и да заиста заједнички градимо економски снажнију будућност на бенефит свих грађана Црне Горе и Србије и свих осталих земаља Западног Балкана. Ја сам сигуран да је наша заједничка будућност пуноправно чланство у ЕУ”, поручио је Милатовић.

Милатовић је рекао да не очекује тензије вечерас, те да сматра да је црногорско друштво зрело да мења председнике оловком.

„Једино коме је у интересу да креира инциденте то је садашњи председник државе. Уколико дође до инцидената знајте од кога долазе“, закључио је Милатовић.

20:13

ЦДТ је објавио да је у другом кругу избора гласало 70,7 одсто бирача, односно око 383.300 грађана.

20:01

Бирачка места у Црној Гори су затворена. Гласаће се само још на једном бирачком месту у бијелопољском насељу Кање, где је гласање било накратко прекинуто

19:27

19:23

Највећа излазност до 18 часова у другом председничких избора забележена је у Шавнику – 82.39 одсто, подаци су Државне изборне комисије.

Након Шавника, највећа излазност је у Плужинама, Колашину, Мојковцу, Пљевљима и Даниловграду.

19:18

До 19 часова гласало 67,1 одсто бирача

До 19 сати у Црној Гори гласало је 67,1 одсто бирача, саопштио је ЦДТ.

Како је објавио ЦДТ, на предсједничким изборима 2018. године у истом периоду гласало је 59,3 одсто бирача, док је на парламентарним изборима 2020. године гласало 74,2 одсто бирача.
ЦеМИ је објавио да је излазност до 19 сати 66,9 одсто.

Излазност у првом кругу била је 60,5 одсто, према подацима те НВО.

18:16

До 18 сати у Црној Гори гласало је 62,7 одсто бирача што је око 339.900 грађана, саопштио је ЦДТ.

На сјеверу је до 18 сати, према њиховим подацима, изашло 62,7 одсто бирача, у централној регији 66,8, а на југу 54,5 одсто.

У првом кругу избора 19. марта до 18 сати бирачко право остварило је 56,6 одсто грађана.

На предсједничким изборима 2018. године до истог периода гласало је 54,6 одсто, на парламентарним изборима 2016. 65,5, а 2020. године 70,5 одсто грађана.

17:50

Медији: Две кривичне пријаве због куповине гласова

Бјелопољској полицији из једне партије поднете су две кривичне пријаве због сумње у плаћање гласача, у корист друге политичке партије, у местима Црхаљ и Лозна, тврде подгорички медији.

У пријави се наводи „да се више лица возилима страних регистарских ознака заустављало и улазило у локалну кафану у Лозној, одакле су након пар минута ужурбано излазили, док је у Црхљу примећено окупљање више особа које су на кратко улазиле у једну приватну кућу у близини гласачког места“.

17:22

Излазност до 17 сати 58,7 одсто, шест одсто већа него у првом кругу

Центар за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) објавио је да је излазност до 17 сати 58,7 одсто.

У првом кругу 19. марта, у истом периоду је гласало 52,4 одсто бирача, а на председничким изборима 2018. године 49,5 одсто.

16:50

ДИК: До 16 сати није било приговора
Председник Државне изборне комисије (ДИК) Никола Мугоша казао је на прес конференцији у 16 сати да до сада није било поднетих приговора.

„У случају да постоје неправилности, поступак је такав да се приговор прво подноси општинској изборној комисији, а да потом ДИК о томе одлучује на седници. Немамо информацију о неком значајном кршењу процедура“, казао је Мугоша.

16:23

Веће излазност у свим регијама у односу на први круг предсједничких избора

На сјеверу земље до 15 сати гласало је 50 одсто бирача, а у првом кругу 45.9 одсто, показују подаци Центра за демократску транзицију.

У истом упоредном периоду у централној регији гласало је 53.8 одсто бирача, а у првом кругу 49 одсто.

На југу је до 15 сати гласало 41.9 одсто бирача, а у првом кругу 37.4 одсто.

16:17

ДИК: Излазност до 15 сати 48,97 одсто

Према подацима Државне изборне комисије (ДИК), у другом кругу председничких избора у Црној Гори до 15 сати је гласало 48,97 одсто бирача, односно 265.488 бирача, саопштио је председник ДИК-а Никола Мугоша.

Навео је да је у Андријевици до 15 часова изашло 56,68 одсто, у Бару 43,77 одсто, у Беранама 51,37 одсто бирача.

Мугоша је рекао да је у Бијелом Пољу гласало 49,45 одсто грађана, а у Будви 48,83 одсто.

„На Цетињу је гласало 47,06 одсто, Даниловграду 57,71 одсто, Гусињу 24,82 одсто, Херцег Новом 45,77 одсто“, навео је председник ДИК-а.

Додао је да је у Колашину до 15 сати гласало 60,46 одсто бирача.

„Котор 45,37 одсто бирача, Мојковац 60,23 одсто, Никшић 57,30 одсто, Петњица 34,30 одсто бирача, Плав 39,03 одсто, Пљевља 59,74 одсто а Плужине 60,96 процената“, навео је Мугоша.
У Подгорици је гласало 53,57 одсто бирача.

„Рожаје 31,11 процената. Шавник 73,16 одсто бирача. Тиват 46,68 одсто, Тузи 25,48 одсто, Улцињ 25,29 одсто. Жабљак 56,81 одсто и Зета 54,64 одсто“, рекао је Мугоша.

Он је напоменуо да благе разлике са подацима које објављују НВО могу бити последица тога што су ОИК почеле прикупљање података о излазности нешто пре 15 сати.

15:41

ЦеМИ је саопштио да је излазност до 15 сати 50,2 одсто.

15:14

Из ЦДТ-а је саопштено да је до 15 сати излазност 49,8 одсто, што је око 270.300 бирача. У првом кругу избора до 15 сати гласало је 45,4 одсто гласача.

На бирачком мјесту 16 у Тузима грађанка је пријавила да члан БО даје новац грађанима који долазе на гласање.

„У пријави се потврђују три, уз навођење да постоје сазнања о још неколико идентичних случајева“, саопштили су из ЦЕМИ-ја.

14:10

Мандић: Имамо велику прилику да раскрстимо са режимом Мила Ђукановића

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић гласао је на бирачком месту у Загоричу.

13:53

У јужној регији, према подацима ЦеМИ-ја, до 13 сати гласало 33,5 одсто уписаних бирача, централној 41,8 одсто и у северној регији 39,1 одсто.

13:43

У Подгорици на једном бирачком месту оштећена гласачка кутија

У Подгорици, на бирачком месту у Основној школи “Владимир Назор”, дошло је до инцидента када је оштећена гласачка кутија након оправданог поништавања два гласачка листића због повреде тајности гласања, саопштио је Центар за демократску транзицију који прати други круг председничких избора у Црној Гори.

13:42

ЦЕМИ: До 13 часова гласало 39 одсто бирача

19:08

ДИК: Излазност до 18 сати 61,11 одсто

На председничким изборима у Црној Гори до 18 сати гласало је 61,11 одсто бирача, односно 331.292 грађана, саопштио је председник Државне изборне комисије (ДИК) Никола Мугоша.

Подсетио је да је излазност у првом кругу, 19. марта до 18 сати била 55,64 одсто.

13:40

На председничким изборима гласао је и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић.

13:04

Према подацима Државне изборне комисије, до 12 сати у Црној Гори је на председничким изборима гласало 29,55% одсто бирача, саопштио је председник ДИК-а Никола Мугоша.

12:40

Гласао Мило Ђукановић

Кандидат Демократске партије социјалиста на председничким изборима у Црној Гори Мило Ђукановић гласао је у Подгорици.

12:20

ЦДТ: До 12 сати излазност 31,1 одсто

Према подацима ЦДТ-а на сјеверу земље до 12 сати гласало је 31,3 одсто бирача, а у првом кругу излазност је била 28,7 одсто

.У централној регији гласало је 33,6 одсто, а у првом кругу право гласа искористило је 31,8 одсто бирача.

На југу државе до 12 сати гласало је 25,8 одсто бирача, а у првом кругу 24 одсто бирача.

11:55

Милатовић заборавио личну карту, вратио се па гласао

Председнички кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић дошао је на своје бирачко место у Подгорици да гласа у пратњи супруге Милене, али без личне карте.

Морао је да се врати до стана, након чега је опет дошао на бирачко место и гласао.

11:26

ЦеМИ је саопштио да је испред бирачког места 17 у Подгорици дошло до инцидента између две особе које су се сукобиле. Према наводима Цемија интервенисала је полиција као и хитна помоћ.

„Сукоб није повезан са изборним процесом“, пише на њиховом Твитер налогу.

Због инцидента који се десио у Подгорици испред бирачког места у улици Новака Милошева огласили су се из Управе полиције.

„Испред бирачког места у улици Новака Милошева дошло је прво до вербалног сукоба између два лица, а потом и до употребе ножа на штету једног лица. Догађај није повезан са изборним процесом, већ је реч о ранијем сукобу између чланова породице“, саопштили су из Управе полиције.

11:22

ЦеМИ је саопштио да се испред бирачког мјеста 17 у центру Подгорице десио инцидент између двије особе које су се сукобиле. ЦеМи наводи да је интервенисала полиција и хитна помоћ. „Сукоб није повезан са изборним процесом“, пише на Твитер налогу ЦеМИ-ја

11:21

До 11 сати гласало 21,6% бирача; ЦЕМИ: Излазност 21,4%

10:28

Гласао Јаков Милатовић

Председнички кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић гласао је на бирачком месту у Спортском и културном центру Универзитета Црне Горе у Подгорици.

10:22

Митрополит Јоаникије гласао на Цетињу

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије гласао је на председничким изборима у Црној Гори.

10:11

ДИК саопштио излазност по општинама

Према подацима Државне изборне комисије, до 9 сати гласало је 6,2 одсто или 33.551 бирача у Црној Гори, саопштио је предсједник ДИК-а Никола Мугоша.

Како је саопштио у Андријевици је до 9 часова изашло је 5,04 одсто, у Бару 5,2 одсто, у Беранама 6,15 одсто бирача.

Мугоша је додао да је у Бијелом Пољу 5,35 гласало одсто бирача, Будви 7,56 одсто.

„На Цетињу 7,14 одсто, Даниловграду 9, Гусињу 3,08 одсто, Херцег Новом 4,7 одсто“, казао је предсједник ДИК-а.

Додао је да је у Колашину до 9 сати гласало 7,25 одсто бирача.

„Котор 5,52 одсто бирача, Мојковац 7,63 одсто, Никшић 7,13 одсто, Петњица 4,35 одсто бирача, Плав 3,72 одсто, Пљевља 7,37 одсто. Плужине 5,79 процената“, казао је Мугоша.

У Подгорици је гласало 7,56 одсто бирача.

„Рожаје 2,4 процената. Шавник 10,13 одсто бирача. Тиват 6,6 одсто, Тузи 2,04 одсто, Улцињ 2,55 одсто. Жабљак 5,32 одсто и Зета 7,19 одсто“, казао је Мугоша.

Он је напоменуо да благе разлике са подацима које објављују НВО могу бити посљедица тога што су ОИК почеле прикупљање података о излазности нешто пре 9 сати

10:06

У општини Шавник гласање за сада протиче без неправилности.

„До девет часова гласало је десет одсто уписаних бирача“, казао је Радановић У првом кругу гласања, излазност у тој општини је била 11,76 одсто.

10:05

До девет часова у Никшићу је гласало 7,13 одсто уписаних бирача. У првом кругу гласања у истом периоду излазност у граду под Требјесом била је девет одсто.

10:03

Према подацима Државне изборне комисије, до 9 сати гласало је 6,2 одсто или 33.551 бирача у Црној Гори, саопштио је председник ДИК-а Никола Мугоша.

09:38

Излазност до 9 сати: Цеми – 6,6%; ЦДТ: 6,8%

Цеми је саопштио да је до девет сати гласало 6,6 одсто уписаних бирача. Како су саопштили у Подгорици је до девет сати гласало 7,5%, у Никшићу 8,8%, у Бару 5,5 и у Бијелом Пољу 6,2 одсто уписаних бирача.

09:27

Из ЦеМИ-ја је саопштено да је код ОШ Мексико у Бару непозната особа фотографисала таблице аутомобила испред бирачког места.

Иста особа је, наводе из ЦеМИ-ја, постављала питања посматрачима ко је до тог тренутка гласао, те да је након те ситуације, напустило бирачко место.

09:05

У Подгорици бирач насрнуо на чланове бирачког одбора и отворио бирачку кутију. Реаговала и полиција.

08:21

Према подацима Центра за демократску транзицију до осам сати гласало је 2,9 одсто уписаних бирача или око 15.480 бирача.

На председничким изборима 2018 до осам часова гласало је било 3,3 одсто бирача.

08:06

Евидентиране прве неправилности

Центар за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) евидентирао је прве неправилности на бирачким местима.

Из ЦеМИ-ја су навели да се у Подгорици, на 30 метара од бирачког места 14, налази билборд на којем је реклама за кандидата Јакова Милатовића.

„Закон о избору одборника и посланика забрањује истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала, којима се може утицати на опредељење бирача на бирачком месту и на 100 метара од бирачког места“, навели су из ЦеМИ-ја.

Центар за мониторинг и истраживање саопштио је и да је у Никшићу – МЗ Драгова лука, на бирачком месту 17 члан бирачког одбора наглас изговара име и презиме бирача од самог почетка гласања.