Прочитај ми чланак

Годину дана од како је опозиција опколила Вучића; БОШКО: Тај дан ће се поновити!

0

То је био важан тренутак када су се протести претворили у демонстрације против власти, каже за Данас Бошко Обрадовић, председник Двери, описујући 17. март прошле године када су грађани са опозиционим лидерима опколили зграду Председништва на Андрићевом венцу правећи живи зид и захтевајући да државно руководство и челници РТС поднесу оставке.

Опкољавање предсеништва уследило је дан после упада демонстраната и лидера опозиције у зграду РТС са захтевом да гостују у дневнику јавног сервиса. То им није дозвољено, полиција је реаговала и из зграде избацила демонстранте. Лидери опозицииног Савеза за Србију позвали су грађане да се окупе испред Председништва јер је председник државе најавио своје обраћање јавности.

Осим сукоба демонстраната са полицијом која није дозвољавала да камион са разгласом дође до Председништва, тај 17. март ће остати упамћен и по томе што су се лидери опозиције по први пут попели и говорили са тог истог камиона који је до тада био један од симбола грађанских протеста суботом. Намера опозиције да у обручу држи председника трајала је свега неколико сати док није одлучено да окупљени грађани пођу до зграде полиције у некадашњој улици 29. новембра и траже пуштање ухапшених тог дана и вече пре тога. Ти и тада и протест завршио.

Накупљена позитивна енергија грађана који су тог врућег недељног дана дошли на Андрићев венац и очекивали „да се нешто деси“ врло брзо је нестала јер је после пар сати већини постало досадно и отишли су својим пословима, а само неколицина је остала да „чува председника“. Александар Вучић, који обавља функцију председника државе неоматано је изашао из зграде.

Да је ипак нешто постигнуто смтра Обрадовић.

То је био веома важан тренутак када су се вишемесечни протести претворили у демонстрације против власти. Никада Александар Вучић није био уплашен као тог дана. Први пут су се уживо у преносу његове конференције за медије из Председништва Србије чули и узвици демонстраната који су опколили Председништво. Тај дан ће се сигурно поновити јер овај степен кршења Устава, медијског мрака, криминала и корупције у врху власти и понижења грађана неће моћи још дуго да траје. Ова пандемија је оголила неспособност и неозбиљност власти чак и у очима њхових највернијих присталица. Вучић мора да оде, питање је само времена. И то више није до њега већ само до нас. Да би он пао морамо ми да устанемо – каже Обрадовић за наш лист.