Прочитај ми чланак

Гласај за Вучића или добијаш отказ – како раде „сигурни гласови“

0

"Запослени у Банци Поштанска штедионица, који прикупљају капиларне гласове за Српску напредну странку и Покрет социјалиста, Александра Вулина, приморани да обезбеде владајућој странци по 40 сигурних гласова, а свако ко одбије да то учини ризикује да добије отказ", рекла је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

Тепић, која је рекла да су јој запослени пријавили да се Наташа Марковић, иначе чланица Извршног одбора у Поштанској штедионици, хвалила како је списак са сигурним гласовима носила брату председника Србије, Андреју Вучићу, у међувремену је добила сведочење запослених, који су јој описали како функционише шема прикупљања капиларних гласова у државној банци:

– На врху пирамиде се налази председник Извршног одбора банке, Бојан Кекић. Он добија од Звонка Веселиновића и Андреја Вућића инструкције о томе шта је потребно радити. Кекић даље ангажује чланове Извршног одбора да скупљају капиларне гласове – Наташу Марковић, супругу Драшка Марковића, једног од директора Телекома, Ненада Ралевића, иначе пријатеља Дарка Шарића, и Александру Чортану. Они затим шире мрежу преко Гојка Радисављевића, директора филијале, Милоша Ралевића, помоћника директора пословне мреже, Дејана Поповића, директора Регионалног центра Београд – рекла је Тепић за Нову и додала:

– Њих тројица обилазе филијале које припадају граду Београду и осталим директорима и шефовима експозитура деле листе – преноси Тепић сведочење радника из Поштанске штедионице.

Запослени су се, како наводи потпредседница Странке слободе и правде, жалили да су дужни да донесу од 20 до 40 сигурних гласова и да им је речено да ће, уколико то не ураде, трпети санкције.

– По истом принципу се враћају ти капиларни гласови, Дејан Поповић и Ненад Ралевић дају секретарицама да убацију електронски у Еxцел табеле, које касније шаљу Бојану Кекићу. Кекић затим организује позивни центар и проверава да ли су особе које су нашле на списку заиста потписале и пружиле подршку владајућој странци. Кад утврде да су подаци аутентични, Кекић спискове носи Андреју Вучићу – стоји у изјави једног од запослених.

Људи из БИА прате читав процес

У изјави запосленог наводи се да поједини људи из Безбедоносно информативне агенције (БИА) седе у Управном одбору Банке Поштанске штедионице и да благонаклоно гледају на акцију прикупљања капиларних гласова за СНС.

– Више пута смо могли да чујемо да је цео апарат БИА стављен на располагање владајућој странци, а сад смо се уверили да је то тако. банка на овај начин скупи око пет хиљада сигурних гласова у Београду – закључује запослени из Банке поштанске штедионице.

Мариника Тепић истиче да је Банка Поштанска штедионица пример како напредњаци злопутребљавају државна предузећа, фирме и банке, те оно што се дешава тамо није изолован случај.

– Сведочење које сте могли да прочитате је само једна у низу прича која потврђује оно што смо сви одавно говорили – да напредњаци злопотребљавају државне ресурсе и да се руководиоци државних фирми, банака и предузећа бирају искључиво на основу процене колико су спремни далеко да оду како би омогућили партији и братији сигуран опстанак на власти. Они се нису зауставили на застрашивању запослених, уцењивању и приморавању да гласају за СНС, већ су отишли и корак даље, па је сад људе терају, под претњом отказом, да им донесу сигурних 40 гласова, уместо 20, колико је раније био захтев. То вам потврђује у каквој је паници режим Александра Вучића – наглашава Тепић и додаје да је пример Поштанске штедионице показује како показује како СНС долази до гласова грађана.

– У свим државним фирмама је идентична ситуација. Процене су да СНС на овај начин, уценом и приморавањем људи, пре изласка на биралишта, има чак милион сигурних гласова на које рачуна. И у таквим околностима ми би требало да разговарамо влашћу о поштеним изборним условима и да статирамо пред Европљанима како би они могли сутра да кажу да у Србији влада демократија и да су избори слободни? То заиста вређа интелигенцију. Ипак, храбри што се све више грађана јавља и одлучује да проговори. Људи неће више да трпе да их неко шиканира и сада већ пружају озбиљан отпор унутар заробљеног система, као у овом примеру у Поштанској, где неће више да ћуте. Ми знамо да су Вучићи у паничном страху због тога, он сам зна да му је све труло, а сви заједно знамо шта онда бива – закључује Тепић.