Прочитај ми чланак

ГИМ и МУП без коментара о Стефановићу, Вучић пита – где је ту кривично дело

0

После најновијих открића Балканске истраживачке мреже о умешаности оца министра полиције Небојше Стефановића у трговину оружјем - мук. Не оглашавају се ни фирма ГИМ ни МУП. Документи БИРН-а показују да је Стефановић старији, Бранко, био део делегације МУП-а, током посете италијанској фабрици оружја Берета и то као специјални саветник српске фирме за продају оружја ГИМ. Због ових открића председник Србије Александар Вучић новинарима поручује да поднесу кривичну пријаву.

Да Бранко Стефановић има било какве везе са фирмом за продају оружја ГИМ негирао је његов син односно министар полиције, а покушао је да га одбрани и председник државе. Утисак је, неуспешно.

„Мој отац није повезан са ГИМ-ом на било који начин“, говорио је Небојша Стефановић 13.новембра.

На питање Н1 15. новембра да ли је Бранко Стефановић 2017. био у Крушику и у ком својству, Вучић је одговорио: „Па откуд ја знам, нисам му ја мама и тата да знам да је био. Па шта ако је био, шта то доказује ако је био?!“.

Након последњег открића БИРН-а да је Бранко Стефановић био, не само у делегацији ГИМ-а, већ и МУП-а током посете италијанској фабрици оружја Берета, председник нас уверава да смо то од почетка и у његовим изјавама чули.

„Извините био је члан делегације ГИМ, па то је оно што сам ја на почетку целе ове приче говорио. Јел тако било?“

Н1: Не, ви сте говорили да је био обичан запослени.

Вучић: А овде је био представник фирме.

Н1: У државној делегацији.

Вучић: Да, и какво је то кривично дело. Је ли нешто забрањено учинио, је ли нешто направио. Рекох вам… покушао сам да вам објасним.

А објашњења из МУП-а и ГИМ-а за сада нема. Налазе БИРН-а, да Стефановић у пословима са трговином оружјем представља министарство на чијем челу је његов син, италијанска фирма Берета јесте потврдила.

Агенција за борбу против корупције кратко је саопштила да сукоб интереса није видела, иако су истраживања и раније показивала везу министровог оца са фирмом ГИМ. Стефановић је о пословима продаје оружја испред ГИМ-а преговарао са Крушиком, а путовао је и у Ријад.

Ђорђевић: Нису могли да демантују, знају да је то истина

„Издали су то саопштење, ја мислим да су они тиме опрали руке и да мисле да су са тим завршили цео овај случај, али у ствари кључна ствар у целом овом случају је Тужилаштво, а не Агенција“, оценио је новинар БИРН-а Александар Ђорђевић.

Док се чека Тужилаштво, председник Србије предлаже новинарима да раде посао те институције.

„Ако нађете било које кривично дело, да не бих одговарао на глупости сваког боговетног дана, молим вас поднесите кривичну пријаву па да иде тај отац Небојше Стефановића једанпут заувек у затвор, само да то решимо једанпут“, рекао је.

Иако председник и институције, за сада, проблем не виде, занимљиво је да БИРН-ове доказе не оспоравају.

„До сад су само спином покушали да заташкају ову причу, нису могли да демантују, зато што и сами знају да је то истина што смо објављивали, да су документи ти који су валидни, тако да није било начина да они ту причу демантују“, сматра Ђорђевић.

Има ли БИРН валидних доказа још, Ђорђевић не открива. Каже да док постоји интерес јавности да зна како се тргује државним оружјем и ко тргује утицајем, овај случај истраживаће и даље.