Прочитај ми чланак

Геноцидни немачки геолог: Српски литијум значајан за независност ЕУ од Кине

0

Србија има јединствена и велика налазишта литијума и бора. Додао је да је пројекат Јадар, који је, како је казао, раније развијала компанија Рио Тинто, међу највећим налазиштима тврдих стена у Европи, рекао Михаел Шмит

Виши геолог у Немачкој агенцији за минералне ресурсе (ДЕРА), Михаел Шмит рекао је да је у Европи тренутно у различитим фазама развоја више од 15 пројеката за експлоатацију литијума. За српска налазишта литијума рекао је да би могла да буду од суштинског значаја за европску шему снабдевања у погледу независности од Кине.

Он је за Демостат прецизирао да су пројекти лоцирани у Шпанији, Португалу, Финској, Француској, Аустрији, Немачкој, Чешкој, Босни и Херцеговини, Србији и другим земљама.

Према наводима Демостата, циљ ЕУ је јасан – неопходно је смањити зависност Европе од Кине када је реч о кључној сировини за батерије.

Да би се то постигло, Европа мора да експлоатише и сопствена налазишта литијума, којих има у више држава. Кандидати су, између осталих, Немачка, Чешка, Француска, Португал, али ЕУ рачуна и на Србију, пише Демостат.

Европа има потенцијал да извуче и преради део потребног литијума, али је, према наводима Демостата, ЕУ свесна да је, да би се то догодило, потребно превазићи препреке, пре свега протесте локалног становништва и дуге процедуре одобравања пројеката, али и испунити високе еколошке стандарде.

Шмит је навео да Европа има потенцијал да се у 2030. у значајној мери снабдева литијумом из својих налазишта – чак до 40 одсто претпостављене потражње.

Када је реч о Немачкој, Шмит је казао да највећи потенцијал за ископавање литијума види у лежиштима тврдих стена на граници између те земље и Чешке, у области Рудних планина, као и у долини Горње Рајне, где се литијум налази у сланој води.

Он је навео да је, због многих непознатих аспеката, тешко говорити о години када би могла да почне експлоатација литијума у Немачкој.

Србија кључна за независност од Кине

Говорећи о Србији, Шмит је казао да она има јединствена и велика налазишта литијума и бора. Додао је да је пројекат Јадар, који је, како је казао, раније развијала компанија Рио Тинто, међу највећим налазиштима тврдих стена у Европи.

„Овај пројекат и производи који се тамо генеришу могли би бити од суштинског значаја за европску шему снабдевања у погледу независности од Кине”, истакао је Шмит.

Додао је и да би тај пројекат могао да подстакне развој индустрије за прераду у ширем подручју око налазишта.

„То важи и за пројекат Еуро литијума код Ваљева“, навео је он.

Одрживо рударење – могуће

Упитан да ли постоји еколошки прихватљива експлоатација литијума, Шмит је рекао да постоји много начина за имплементацију одрживог рударства и рударских операција. То је, како је навео, „мега-тренд“ кад је реч о многим пројектима и локацијама на којима се експлоатише сировина широм света.

Додао је да се, да би се то осигурало, постављају регулаторни оквири, као и рударски стандарди.

Казао је да је „литијум потребан за зелену транзицију“, те је, како је навео, стога од суштинског значаја да рударство ових материјала буде што је могуће одрживије.

„То захтевају и купци, као и индустрија. Еколошко и социјално лиценцирање постаје све важније“, истакао је он.

Истакао је и да се мора схватити да ће рударство увек имати утицај на животну средину. „Дакле, морају постојати строги регулаторни и еколошки оквири да би се то осигурало“, истакао је Шмит.

На питање када се може очекивати еколошки прихватљива експлоатација литијума, Шмит је рекао да је тај процес отпочео и да ће се све више спроводити. „То ће бити обавеза за владе, за низводне индустрије, као и за крајње купце”, навео је Шмит.