Прочитај ми чланак

Где су по Србији упоришта странака

0

 

srpske politicke stranke

И за предстојеће парламентарне изборе странке рачунају на своје традиционалне бастионе, где добијају и троструко више гласова, него што „вреде“ у целој држави.

Ако се изузме листа СНС, која рачуна на прво место у готово свим општинама и градовима у земљи, остале партије и коалиције ослањају се на упоришта која им значајно поправљају изборни резултат. То су, пре свега, средине у којима имају јаке градоначелнике, председнике општина, снажне локалне одборе или су већ испунили нека предизборна обећања, па имају „кредит“ код бирача.

НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ПРОМЕНЉИВО

Ниједна странка досад није успела да трајно за себе „резервише“ подршку грађана на Косову и Метохији.
– Стање с гласовима се тамо стално мења.
Јер, народ на КиМ гледа како да преживи и увек је уз власт – објашњава Ђорђе Вуковић, програмски директор ЦеСИД.

Двери имају јаку базу у Западној Србији, пре свега у Чачку, одакле је њихов лидер Бошко Обрадовић, као и Краљеву и Пожеги; а радикали даље имају упоришта у срединама које су 90их примиле већи број српских прогнаника, пре свега из Крајине – Земун, Батајница, западни део Војводине; док Коштуница на највише гласова може да рачуна у главном граду, а процентуално, његових присталица највише има у Чајетини и Босилеграду.

Иако су демократе изгубиле власт у бројним војвођанским општинама, а непрекидно се љуља и Пајтићев трон, у ДС и даље рачунају на озбиљан фонд гласова у северној покрајини.

– У Војводини, али и у Београду, победили смо чак и кад је наш председнички кандидат изгубио. То су наша традиционална упоришта, мада и у многим локалним самоуправама имамо јаке људе – каже нам Александра Јерков, портпарол ДС.

Социјалисти имају своје „базе“ на југу Србије, у Палминој Јагодини, а шеф изборног штаба коалиције СПС-ПУПС-ЈС Жарко Обрадовић додаје да су одличан пласман имали и у браничевском округу:

– Сви су били изненађени и бројем гласова које смо освојили на Космету. Сада свуда очекујемо бољи резултат него пре две године.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић, осим у Новом Бечеју и Прибоју, на овим изборима може да очекује и појачан прилив гласова из Новог Пазара, због савеза с муфтијом Муамером Зукорлићем.

Тадићева коалиција, која ће први пут одмерити снагу на изборима, најбоље резулате очекује у западној Србији, Војводини, подунавском крају, као и у Шапцу где доминира лидер ЗЗС Душан Петровић.

Најуочљивије „тачке“ на изборној мапи има УРС, пошто је састављена од регионало јаких лидера. Њихови резервоари гласова су Крагујевац, Зајечар, Пирот, Кнић, Деспотовац, Лозница, Обреновац…

(Вечерње новости, фото: Србин.инфо)