Прочитај ми чланак

Где се загубила Ружићева оставка? Пре 2 недеље објавио да одлази с функције али…

0

Бранко Ружић, који је пре две недеље поднео неопозиву оставку на функцију министра просвете, и даље није разрешен. Иако је његова оставка могла да буде “примљена к знању” на седници Скупштине која је у току, из непознатог разлога још није стављена на дневни ред.

Једини који је због трагедији у Основној школи “Владислав Рибникар” поднео оставку био је Бранко Ружић, министар просвете. Он је то учинио 7. маја након великог притиска јавности и то четири дана након масовног убиства на Врачару.

“У смирај тродневне националне жалости, као одговоран и васпитан човек, професионалан у обављању свих досадашњих јавних дужности, као родитељ и грађанин Републике Србије, која ми је увек на првом месту, донео сам једину рационалну и часну одлуку у овим околностима. Подносим неопозиву оставку на позицију министра просвете у Влади Србије. Упознати сте са чињеницом да сам оставку понудио моментално оног дана када се трагедија догодила”, написао је између осталог Ружић у оставци.

Иако је она неопозива, Ружић је формално и даље министар просвете. Његова оставка до данас није констатована у Скупштини Србије, које га је формално поставила на ту позицију.

У Закону о Влади пише да министар, у овом случају Бранко Ружић, упућује оставку председнику Владе (премијерки Ани Брнабић). Према процедури, премијерка је потом прослеђује председнику Народне скупштине, односно Владимиру Орлићу. У Закону пише да потом парламент на првој наредној седници без расправе прима к знању да је министар поднео оставку, чиме му заправо престаје мандат.

Међутим, до данас није објављено да ли је Ружићева оставка стигла до кабинета Владимира Орлића. Извесно је да председник Скупштине није искористио могућност да је стави на дневни ред седнице која је у току.

Управо на тој седници расправља се о околностима које су довеле до трагедија на Врачару и селима у околини Младеновца и Смедерева, а судећи по дневном реду, наредних дана посланици ће гласати о неповерењу министру полиције Братиславу Гашићу.

Међутим, не очекује се да ће владајућа већина подржати Гашићеву смену. То се може закључити из изјаве председника СНС Александра Вучића.

“Не пада нам на памет да смењујемо Гашића, који одлично ради свој посао, можемо да вам изађемо у сусрет и да сменимо Владу, али морате да сачекате 26. мај. Можемо о свему да разговарам – ријалити, РЕМ, али ви нећете да разговарате“, рекао је недавно Вучић и истакао да је посао полиције да делује репресивно, а не превентивно.

Ни Братиславу Гашић не пада на памет да поднесе оставку. Говорећи о захтевима да буде смењен, он је навео да „нема проблема и да могу увек да иду на изборе“.

„Што се тиче мог личног дигнитета и интегритета и свега. Постоји он и те како јако. Али постоји и мој+ шеф и мој председник и моја странка због које сам ја, као један једини Србин у историји, могао да будем министар одбране, полиције и директор БИА. Хвала мом шефу и мојој странци на томе. Без њихове подршке ја то не бих могао да будем“, истакао је Гашић.