Прочитај ми чланак

Где се сакрила министарка Ирена Вујовић док у Пироту страхују од амонијака

0

Због цурења амонијака, у Пироту је проглашена ванредна ситуација, а ноћас је због симптома тровања хоспитализована 51 особа. Људима је препоручено да не излазе из својих домова. Иако је до превртања цистерне која је превозила амонијак дошло јуче око 17 сати, још се није огласила министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић.

Од државних званичника у Пирот је отишао министар саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, који нас је обавестио о концентрацији амонијака у ваздуху. Он је јутрос мало пре девет сати изјавио да и даље цури амонијак из једне цистерне, а да мерења показују да је у Пироту његова концентрација на нули.

YouTube

„Концентрација је повећана како се приближава месту акцидента, које је неколико километара удаљено од града“, рекао је Весић, а преноси Танјуг.

Било би логично да је у Пирот отуптовала и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, која се још није огласила. Иако је до цурења амонијака дошло јуче у 17 сати, њено министарство саопштило је тек јутрос, нешто после девет часова, да „прати ситуацију на терену“ и да је „Инспекција заштите животне средине у приправности“.

„Мерења тренутних загађујућих материја као и мониторинг, на терену спроводе Институт за металургију из Бора и Агенција за заштиту животне средине. Инспекција заштите животне средине је у приправности и у сарадњи са свим релевантним органима и институцијама, јавност ће бити обавештена о свим налазима истраге и наредним корацима у циљу минимизације последица по животну средину“, пише у саопштењу Министарства.

Подсећамо, јуче око 17 часова догодила се саобраћајна несрећа када се преврнула цистерна која је превозила амонијак, који је почео да цури из возила. Цистерна са амонијаком слетела је са пруге између Пирота и Беле Паланке. Вагон се преврнуо на деоници пруге Пирот – Станичење, код места Сопотски Хан.

Према наводима „Србија карго“, реч је о теретној композицији која свакодневно саобраћа на овој деоници, превозећи сировине из Бугарске за Прахово и Шабац. Теретна композиција је у свом саставу имала двадесет вагон цистерни, које су у власништву компаније Еликсир.

У Сектору за ванредне ситуације рекли су синоћ да је 51 особа са симптомима тровања хоспитализована, од којих две имају теже симптоме. Већина је збринута у Пироту.

У УКЦ Ниш, током вечери и ноћи, је збринуто укупно 15 пацијената, 12 одраслих и троје деце.