Прочитај ми чланак

Где је снимак Оливеровог убиства са камера које контролишу Срби?

0

Како је могуће да поред огромног броја безбедносних камера које контролишу Срби, и то у свега неколико улица Северне Косовске Митровице, никада се није појавио ниједан снимак који би утврдио кретање Оливера Ивановића тог несрећног 16. јануара прошле године, као и кретање лица која су професионално припремила и извршила његово убиство.

То истиче за Данас Александар Ивановић, братанац убијеног Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“.

FOTO: YouTube

Како додаје Александар Ивановић, породица и даље нема одговор на питање ко је убио Оливера, по чијем налогу и која је политичка позадина овог убиства.

– Када постављам питање о безбедносним камерама, морам одмах да појасним да смо у случају паљења књиге заменика градоначелника Београда Горана Весића имали прилику да видимо како је у року од 48 сати на свим телевизијама са националном фреквенцијом емитован снимак са више безбедносних камера на којима је идентификовано лице које се кретало, прелазило улице, затим и снимци на којима се види како стоји у маси и на крају како пали књигу. Намеће се питање, где је такав снимак за Оливерово убиство? Реч је о мањем простору, са далеко већим бројем камера, а снимка нема – указује Александар Ивановић.

Косовско специјално тужилаштво подигло је 2. децембра оптужницу против шест особа – Недељка Спасојевића, Марка Рошића, Драгише Марковића, Жарка Јовановића, Радета Басаре и Силване Арсовић, који се терете за умешаност у убиство Оливера Ивановића. Спасојевић и Рошић су у притвору од хапшења у новембру прошле године, а Басара од октобра ове године.

Остали се бране са слободе. Ивановићева секретарица више пута је позивана на разговор у Приштину и њој се на терет ставља „помагање у извршењу кривичног дела тешко убиство“.

– Из медија смо сазнали да је подигнуто пар оптужница, па ћемо имати прилику да видимо с којим то доказима располаже специјални тужилац у Приштини. Оно што смо, такође, сазнали из медија, међу овим оптужницама нема оних за непосредно извршење и организовање убиства. Једно је сигурно, породица никада неће одустати од трагања за истином ко нам је убио оца, брата, стрица и ујака – наглашава Александар Ивановић.

Оливер Ивановић је 16. јануара ујутру изашао из свог стана у Улици Лоле Рибара у севером делу Косовске Митровице и пешице кренуо ка седишту СДП. Пратило га је возило „опел астра“. Кад је стигао испред СДП у Сутјеској улици то возило му је прошло иза њега, без заустављања, из тих кола је на Ивановића пуцано шест пута из ватреног оружја калибра 9 милиметара.

Оптужница по косовским медијима

Приштински портал Газета Експрес објавио је наводну оптужницу против осумњичених за умешаност у убиство Оливера Ивановића. Према тој оптужници, првоосумњичени Недељко Спасојевић, бивши полицајац, својим поступцима олакшао је и обезбедио пут осумњиченима након извршења убиства. Полицајци Жарко Јовановић и Драгиша Марковић дозволили су, како се наводи, да се оштете могући докази који су се нашли на лицу места оног дана када је Ивановић убијен. Полицајац Раде Басара је сарађивао са „злочиначком групом“ коју је организовао Милан Радоичић, од које је добио наређење да прикрије и елиминише све доказе и да се злочин никада не расветли.