Прочитај ми чланак

Где је нестала Дијана Хркаловић

0

Шта се догодило са Дијаном Хркаловић, бившом државном секретарком МУП, блиском и засигурно најконтроверзнијом сарадницом некадашњег министра полиције Небојше Стефановића, питање је које интригира јавност већ годину и по дана, откад је мистериозно и наводно на сопствени захтев разрешена функције.

Последње информације о Хркаловићевој датирају од летос, када је портал Нова.рс присуствовао њеној одбрани докторске тезе на Филозофском факултету у Београду, на катедри за психологију.

Потом се поново повукла у медијску илегалу , а како портал Нова.рс сазнаје, разлог за то је био сасвим објективан, јер је у међувремену засијала на новом радном месту – професорке психологије у једној приватној београдској средњој школи.

Таман када смо помислили да нас после одбране доктората на Филозофском факултету више ништа не може изненадити од Дијане Хркаловић, информација да последњих месеци подучава средњошколце, у најмању руку је фрапантна. Како је након контроверзне “државне” каријере скренула у “приватну просвету” није сасвим јасно, посебно што се у јавности доста спекулисало о томе за коју је нову високу државну функцију предвиђена, као један од најистакнутијих кадрова СНС.

Хркаловићкин напрасни одлазак из МУП изненадио је у мају 2019. читаву јавност, иако су се за њено име све време везивале бројне афере. Поред наглог пораста броја мафијашких ликвидација, њен мандат обележили су бројни потреси у МУП, запошљавање сумњивих кадрова и њихово именовање на високе функције, као и формирање посебних јединица, чији је смисао читава јавност имала прилике да спозна прошле године током грађанских демонстрација.

Оно што је пак било најупечатљивије у вези са Хркаловићком јесте њено кумовање односима између полиције и припадника хулиганских навијачких група, са којима је и она сама била и више него блиска, а што истовремено није ни покушала да сакрије. Полиција је у то време свакодневно све више губила давно пољуљани гредибилитет код грађана, који су се с правом изјашњавали у великом проценту да се у Србији не осећају безбедно.

Након што је отишла из МУП, спекулисало се да ће се вратити на своје старо радно место у БИА, а говорило се и о наводној дипломатској каријери. Она је међутим,након неколико месеци тиховања у дубокој медијској илегали, јавност изненадила вешћу да је одбранила докторат на Филозовском факултету, као и да је била један од најбољих студената своје генерације.

Хркаловић након одбране доктората, у августу 2020. Фото: Горан Срданов/Нова.рс
Новинарима портала Нова.рс који су пратили одбрану докторске дистертације, није желела да открије да ли ће се и надаље посветити науци или ће се вратити на неку државну функцију.

Како открива наш добрпо обавштен саговорник, Хркаловић у приватној школии предаје већ неколико месеци.

“То што се тренутно налази на том послу, не значи да је своје место нашла у просвети. Али ни у науци. И даље одржава добре контакте у свим безбедоносним структурама у држави, а многи њени кадрови и даље су на високим позицијама у МУП. Колико је било изненађење што је тренутно у улози професора, толико неће бити изненађујуће ако се у жижи јавности нађе због неког државног посла”, казао је наш добро обавештен саговорник.