Прочитај ми чланак

Где је и шта данас ради Божидар Ђелић?

0

Својевремено један од најпознатијих српских политичара, који је обављао важне државне функције и био једна од кључних личности у спровођењу економских реформи у Србији, Божидар Ђелић је у последњих десетак година ван фокуса јавности, у потпуности посвећен својој пословној каријери.

Иако у жижи друштвених збивања Србије практично није од 2012. године његов формални одлазак са политичке сцене, а време ће показати да ли само привремени или трајни, забележен је у септембру 2020. године када је искључен из редова Демократске странке, пише Данас.

Ђелић је наиме у то време био у групи чланова те странке која није била задовољна курсом који спроводи руководство. Од тада није видљив у политичком животу који се одвија у Србији.

Божидар Ђелић је политичар и економиста о чијем ангажману владају подељена мишљења у јавности. Док је за једне он експерт који је у привреду Србије уградио принципе слободног тржишта за друге је промотер неолибералног економског концепта у служби интереса крупног капитала.

Овај рођени Београђанин који се 1973. године, као осмогодишњак сели у Париз завршава престижне школе у Француској и Сједињеним Америчким Државама. Каријеру започиње 1991. године као саветник пољске владе да би годину дана касније исти ангажман имао у тадашњој руској влади познатој по спровођењу експресног процеса приватизације.

Ђелић 1993. прелази у консултантску фирму Мекензи анд компани, где за пет година постаје партнер – сувласник.

У политички живот Србије улази у октобру 2000. године када је постао шеф експертског тима потпредседника Владе Савезне Републике Југославије Мирољуба Лабуса. На тој позицији остаје два месеца.

У јануару 2001. године у влади премијера Србије Зорана Ђинђића бива именован за министра финансија. У влади коју је предводио Војислав Коштуница, обављао је функцију потпредседника а био је и главни преговарач за улазак Србије у Европску унију.

Након ванредних избора одржаних 11.маја 2008. године мандат за формирање владе добија Демократска странка, а премијер постаје Мирко Цветковић. Ђелић поново бива биран за потпредседника владе за европске интеграције а истовремено је обављао и функцију министра за науку и технолошки развој.

Након што Европски савет није доделио статус кандидата Србији, поднео је оставку на место потпредседника владе.

Тада и почиње његово постепено повлачење из политичког живота земље које се интензивирало у периоду када је Демократска странка, којој је припадао, сишла са власти а нарочито у периоду када је дошло до промене њеног руководства након преласка у опозицију.

Од 2014. године Божидар Ђелић се придружио руководећем тиму инвестиционе банке Лазард у Паризу, где обавља улогу инвестиционог директора и од тада није активно присутан у политичком и друштвеном животу Србије.