Прочитај ми чланак

Где ће завршити Савски мост? Власт лажирала анкету!

0

Судбина старог Савског моста и даље је неизвесна. Иако су грађани пре две године у анонимној анкети коју је покренула - градска власт - изгласали да се конструкција премести у парк Ушће, градски урбаниста Марко Стојчић најављује да ће мост завршити на Палилули. Заменик градоначелника Горан Весић, ипак, уверава да ће воља грађана бити испуњена, али како каже - у некој будућности.

Као симбол престонице и даље је на свом месту. Међутим, сат полако откуцава када је реч о његовом премештању, па су радови око њега увелико почели. Објекти на прилазу старом Савском мосту су уклоњени, а грађевинске машине чекају да наставе даље. А где ће конструкција заиста бити премештена – још се не зна прецизно. Уместо најављиваног Ушћа, градски урбаниста Марко Стојчић сада говори о другој локацији.

– Стари савски мост биће растављен и привремено постављен на једној парцели у општини Палилула. Радови на демонтирању ће вероватно почети следеће године, док ће се упоредо радити и нови мост на његовом месту – каже Стојчић.

Тако судбину моста види градски урбаниста. Заменик градоначелника као да га није чуо.

– Један од предлога је да тај мост буде постављен у парк Ушће, односно да ту буде направљена нека врста видиковца по угледу на Њујорк, где је део старог метроа искоришћен за нешто слично – то је тренутно предлог који је добио на гласању грађана и то ће се у некој будућности догодити – каже Весић.

У којој будућности, Горан Весић не прецизира. Бивши градски одборник Никола Јовановић каже да нема дилему – да је градска власт лажирала анонимну анкету.

– То је ругање вољи грађана и то је доказ да ова градска управа апсолутно не укључује грађане у доношење одлука или још горе одлучује противно њиховој вољи и ја се на крају бојим да ће се десити као и до сада најгоре решење, а то је да постојећи мост неће бити сачуван чак ни као споменик или историјски артефакт – истиче Јовановић.

Док се представници града Београда не усагласе где ће мост бити премештен, из Удружења грађана – Заједничка акција поручују – да конструкција треба да остане на свом месту.

– Да се поред њега паралено направи мост за моторни саобраћај, а да се овај постојећи савски мост претвори у бициклистичко – пешачки мост, самим тим не бисмо имали разлога да плаћамо милионе евра за његово премештање или као лудаци пошаљемо на неку пољану или парк – наводи Петар Станић из Удружење грађана – Заједничка акција.

Како би сачували стари Савски мост, из Удружења додају да су покренули онлајн петицију, коју је до сад потписало више од 20.000 грађана. Архитекта Бојан Ковачевић указује да Београду недостају мостови и да се градска власт служи бесмислицама када најављује уклањање постојећих.

– Мост када се демонтира више није мост – то је конструкција моста, а цела прича личи мало на оне типичне криминалистичке – куда с лешом, једино што је леш мало повећи, па проблем је где га ставити, ја сам против тога да јавност прихвати једну одлуку, прогута је, па онда у неким датим дилемама се врте да ли Ушће или Палилула и даље мислим да је бесмислица да се тај мост демонтира, али то је нека ствар изнуђена од Београда на води – каже архитекта Бојан Ковачевић.

Стари Савски мост се ближи осамдесетом рођендану. Учитељ Миладин Зарић га је 1944. спасао од нацистичког рушења, пресекавши жице детонатора. А да ли ће констукција у мирнодобским условима, ипак, бити уклоњена?