Прочитај ми чланак

Гренел објавио на мрежама: Газиводе је од сада „Трампово језеро“

0

Приштинска "Газета Експресс" из твит Ричарда Гренела, пренела је текст у којем потврђује договор Хотија и Вучића из Вашингтона са Трампом, да језеро Газиводе промени име у "Трампово језеро"?! Све је почело као идеја за опуштање преговора између делегација Косова и Србије, а како се види на фотографији, делује озбиљније него што се у почетку мислило.

Чини се да идеја која је започела као шала за Газиводе, проналази компромисно име. Током преговора у Белој кући, амерички изасланик председника за дијалог Ричард Гренел дао је идеју да језеро добије име по Трампу. У почетку су се сви смејали тој идеји, међутим „Газета Екпсресс“ је сазнала да је косовски премијер Авдулах Хоти изразио спремност да подржи Гренелову идеју на састанку с њим. Исту идеју подржао је и, како пише овај приштински медиј, председник Србије Александар Вучић на другом састанку.

Foto: Kabinet predsednika Srbije

Расправа, а касније и споразум о Газиводама изазвали су талас реакција на Косову, кје је постигло споразум са САД да Стејт департмент изврши студију изводљивости о томе како да подели ресурсе језера.

Језеро Газивода углавном се налази на територији Косова, али готово 20 процената је део територије Србије. Ово вештачко језеро акумулирало је пре неколико деценија компанија „Ибер Лепенци“, још док је Косово било део Југославије. По завршетку рата, 1999. године, око језера је настала велика напетост, јер га Косово сматра својим власништвом, док Србија полаже право на своје власништво, јер се део налази у Србији.

Као што се види на фотографији, ово језеро и мост који се налазе у Брњаку, на северу Косова, добили су име по америчком председнику. Једно је нејасно: Трампова реакција када ово види, закључује „Газета Експресс“.

– Како назвати језеро на Косову и у Србији представљало је озбиљну препреку упркос томе што су САД ковале компромис да покрену студију изводљивости за стварање радних места и више енергије за регион… па су се обе стране сложиле око новог имена: Лаке Трумп – написао је Гренел на Твитеру.