Прочитај ми чланак

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Стране службе имају најважније информације о убиству Ивановића!

0

Стручњак за безбедност и тероризам Џевад Галијашевић верује је да ће Србија доћи до истине о убиству Оливера Ивановића, али је, истиче, питање да ли ће та сазнања бити основа за процесуирање пред косовским правосуђем, јер то зависи од воље и жеље западних сила.

Галијашевић сматра да српске безбедносне и обавештајне службе, као што су БИА и Војна безбедност, могу да открију важне информације о атентату на Ивановића и да ће истрага државе Србије дати више резултата од оног што, како каже, буду радили Тачи, Харадинај или Кадри Весељи.

– Питање је шта запад жели, да ли тражи кривца за свој пропали пројекат „држава Косово“ и подмеће Србији ту кривицу или заиста жели да Косово не буде “црна рупа“ организованог криминала и тероризма – рекао је Галијашевић за Танјуг.

Узимајући у обзир људе, политичке концепте и геополитичке циљеве које је Запад пројектовао на овом делу Балкана, тешко да ће се до краја расветлити овај случај, додаје Галијашевић.

Он не верује да ће непосредни извршилац доћи жив у руке правди, али је убеђен да стране обавештајне службе имају најзначајније информације о убиству Оливера Ивановића, будући да делују на целом простору Косова и Метохије.

Поруку Стејт департмента објављену неколико дана пре убиства Ивановића у којој се упозоравају држављани САД-а да избегавају одлазак на КиМ због могућих „грађанских немира и тероризма“, саговорник Тањуга доводи у директну везу са атентатом.

– Том поруком, која је врло прецизно говорила о могућим догађајима, САД је истовремено створила себи алиби због убиства Оливера Ивановића. То упозорење мора бити објашњено, та порука није протоколарна, такво обавештење Американци никада до сада нису послали. Чини се да не само да су знали, него су дозволили да се негативни процеси одвијају тамо где су означили да ће се десити. Зато треба бити опрезан због будућих догађаја – упозорава Галијашевић.

Упитан да ли је убиство Ивановића терористички акт, Галијашевћ је навео да се ради о осмишљеном политичком насиљу, чији је резултат дестабилизација, наглашавајући да је „начин извршења атентата потпуно терористички“.

Према његовој оцени, убиство Ивановића уперено је против стабилности Србије која је тренутно, како истиче, једина држава у региону која је носилац идеје стабилизације простора бивше Југославије.

– Косово „не извози“ нестабилност само у четири српске општине на северу покрајине због чега је, наводно, „црна рупа“ како пишу Американци, Немци, Британци. Косово дестабилизује и Црну Гору одбијањем да се верификује гранична линија између Црне Горе и Косова. Угрожава и стабилност Македоније убацивањем група попут „кумановске групе“, а делује врло негативно и према Србији, односно према Прешеву, Бујановцу и Медвеђи – указао је Галијашевић.