Прочитај ми чланак

ГАЛИЈАШЕВИЋ: „Направити од Косова државу значи направити снажну терористичку базу“

0

Он је навео да се 83 борца са КиМ боре у редовима Исламске државе и Алкаиде и додао да је у БиХ тај број још и већи - 92

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да „направити од Косова државу“ уствари значи направити снажну терористичку базу и како каже, тако нешто неће и не сме десити.

Косовске партије истрајне у блокади Специјалног суда: Прве оптужнице до Божића, паника међу владајућим званичницима

– Косово је сложен безбедносни проблем, оно је у радикално-исламистичком смислу и у улози у рату у Сирији, и у ратовима који се воде кроз разне терористичке и друге војне формације. Оно је преслика Босне и Херцеговине, оно је копија БиХ – рекао је Галијашевић на округлом столу „Правни, геополитички и безбедносни аспекти српског питања на КиМ“.

Он је навео да се 83 борца са КиМ боре у редовима Исламске државе и Алкаиде и додао да је у БиХ тај број још и већи – 92.

У околностима великих геополитичких промена у Европи, свако исхитрено решење које се тиче Косова и Метохије било би погрешно и на страни оних држава које подржавају независност КиМ, оцена је учесника округлог стола.

Поручено је да је важно дефинисати у наредном периоду шта тачно за Србију значи термин „коначан статус Косова“ као и инсистирати на очувању мандата и међународних мисија на КиМ у складу са Резолуцијом 1244.

На округлом столу су учествовали члан председништва Заветника Милица Ðурђевић, политички аналитичар Драгомир Анђелковић, генерал-мајор у пензији војске Србије Милун Кокановић, стрчњак за безбедност Џевад Галијашевић, адвокат Горан Петронијевић, сарадник Института за модерну историју Александар Раковић и правница Данијела Игрец.

На скупу у организацији „Српског сабора Заветници“ предложено је усвајање националне стратегије за КиМ у којој би се дефинисала, како је истакнуто,“црвена линија“ преко које се не би смело ићи у разговорима са Приштином и међународном заједницом.