Прочитај ми чланак

ГАЈИЋ: Вучић ужива у ванредном стању; Српска економија за 3 месеца неће преживети

0

Председник Србије Александар Вучић ужива у ванредном стању и понаша се као да је шеф штаба за ванредне ситуације иако ми имамо тог шефа, рекао је у интервјуу за Нова.рс адвокат Владимир Гајић.

Према његовим речима, мере које су донете су у реду, али је упитан начин на који је то урађено. За Гајића су одлуке власти дискриминаторске када је реч о забрани изласка старијима од 65. година зато што држава, како каже, није пронашла модел да помогне тим људима.

Уведено је ванредно стање због пандемије коронавируса, како ви гледате на донете мере?

Ванредно стање уведено је на неуставан начин. Скупштина је могла да настави да ради и да донесе одлуку о ванредном стању које је неопходно. Без обзира што се налазимо у једној тешкој ситуацији, као и цели свет, правна форма мора увек да буде испоштована. Председник је једва дочекао да формализује свој диктаторски положај тако што ће да искористи ову прилику и да протумачи сам, како њему одговара, уставна овлашћења надлежних органа и да прогласи ванредно стање уз супотпис председника Скупштине и премијерке који очигледно ту служе као обични статисти.

На шта мислите?

Видим да неке уредбе Владе потписује премијерка. Видео сам у Службеном гласнику потпис Ане Брнабић са супотписом председника Републике. То је правно невероватно. Уредбу Владе може да потпише само Ана Брнабић или дежурни потпредседник који је задужен за потписивање, то се тачно зна. Човек једноставно ужива у томе да он буде на свим позицијама. С друге стране може да се оцени и као његова лична храброст јер ће на крају само он и бити одговоран за све штетне последице.

Да ли су по вашем мишљењу мере које су донете у реду?

Мере су за сада у реду и очигледно је да смо ми, а нисмо изузетак у томе, закаснили са њима. Ако се сетимо како је било на почетку – председник и неки лекари, који су заборавили на своју лекарску етику, су се завитлавали са ситуацијом. Мере које су касније донели су резултат тога што су ипак одлучили да слушају праве стручњаке, пре свега мислим на доктора Кона и доктора Радовановића. Њихове предлоге сваки грађанин разуме.

Мислите ли да се Вучић сада каје, после конференције на којој је др Несторовић рекао да се ради о најсмешнијем вирусу?

Мислим да је он човек без емпатија. Вероватно се каје јер би то могло да доведе у питање његов рејтинг на који је навикао. То је преносио РТС и друге телевизије са националном фреквенцијом. Људи су то запамтили и неће тек тако прећи преко тог неозбиљног понашања у првим данима када је требало предузети мере.

Шта вам каже ћерка која живи у Бразилу, каква је тамо ситуација?

Бразил је земља која је јако добра организована када се ради о епидемијама. Иако имају велике проблеме са жутом грозницом, са разним комарцима који могу да буду смртоносни, њихов здравствени систем је добро организован по питању епидемија. Тамо је још увек лето, што се сматра да је боља варијанта да се вирус слабије развија, али она ми каже да се Бразилци понашају доста комотно. У Рију су Копакабана и Ипанема пуне људи, сад је и време годишњих одмора, а и они имају доста заражених људи.

Како гледате на власт и њихово понашање од увођења ванредног стања и полицијског часа?

Одлуке врха државне власти су дискриминаторске. Без обзира на то што је становништво старије од 65 година најугроженије ипак би требало да се нађе нека мера у односу на потребе које су људске. Да човек изађе на ваздух, да има неку могућност да себи нешто набави или да му држава то омогући. Мислим да је познато да смо ми врло слаби када је у питању, то нема везе са овом влашћу, озбиљна организација. Сигурно је да нема толико волонтера који су у стању да покрију милион или милион и 200.000 пензионера. Многи су остали без икакве помоћи и налазе се у једној заиста тешкој ситуацији, деца им отишла преко, а та ситуација ће тек бити тешка уколико држава буде потегла за рестриктивнијим мерама које су сада најавили и уколико продуже полицијски час.

Очекујете ли свакодневна обраћања председника Александра Вучића?

Он се сада понаша као да је шеф штаба за ванредне ситуације иако ми имамо тог шефа. То је онај господин, на кога смо сви заборавили, који се појављивао у јавности пре неколико година у време поплава. Он, Предраг Марић уз друге стручњаке би требало да се обраћа грађанима. Председник је преузео ту улогу. Он држи конференције по два сата, углавном је прилично неразумљив и контрадикторан. Ако слушате његову конференцију, чућете да он углавном да две информације које су од користи за становништво тако да не знам чему ова потреба да он, који је лаик, уместо да ту ствар препусти лекарима и експертима, преузима улогу оног који све зна. Он дели савете, директиве, одређује ко ће шта да каже… Претпостављам и да лекари и други експерти имају ограничење у виду тога шта смеју а шта не смеју да кажу, све процене врши он. Он ужива у овој ситуацији у којој се данас налази.

Имате ли неке правне препоруке за грађане?

У ванредном стању полицијски час мора да се поштује. Запрећене казне су огромне, посебно ове за пензионере. Не знам како су замислили да наплате казну пензионеру у износу од 150. 000 динара. Претпостављам да је то психолошки и да су хтели да их уплаше на тај начин.
Грађанима је боље да се придржавају прописаних мера него да дођу у ситуацију да због тога испаштају. Боље је да чекају да све ово прође, па ћемо о свему моћи отворено да говоримо.

Ако су ухапсили тог грађанина који је преко вибер групе послао поруку да нема горива, онда је много горе ово што је урадио Информер објавом да има 6.000 заражених, а званично их има нешто више од стотину. Слобода изражавања не може да се онемогући сем преко тих друштвених мрежа да шаљу неке поруке. Грађани све то раде из страха, а не са намером да унесу немир и панику међу становништво. Ту нико нема лошу намеру, људи преносе нешто што чују како би помогли. У сваком случају, боље је бити опрезан. Не видим разлог због чега је проблем што је тај написао да неће бити горива кад је председник рекао да ћемо да извозимо нафту.

У ком смислу?

Он сада и формално о свему одлучује и диригује, у свакој сфери живота. Он отворено на телевизији прича да је имао намеру да прикрије од немачке канцеларке Ангеле Меркел колико ми имамо респиратора да би могао од ње да набави још. Отворено говори да му се не постављају питања како он набавља све што нам недостаје. Као да је председник Србије почео да делује као неки црноберзијанац. Не знам да ли он то ради или не, али не видим сврху да о томе прича јавно. Очигледно је, ево ја већ десет дана нигде не могу да нађем маску, средства за дезинфекцију, ништа не можете да купите нити вам се неко обраћа да вам то да. Србији све то недостаје и зато се он обраћа за помоћ и Кини и ЕУ и Светској здравственој организацији јер је Србија потпуно неспремна за ситуацију у којој се налази.

Да ли се Влада добро организовала по питању грађана који се враћају у земљу?

Изгледа да се ради о младом свету, а председник се на питање Н1 једва суздржао да им не одржи неку лекцију што су заробљени на аеродромима. Ради се о људима који су отишли да раде на три месеца у ЕУ, да нешто зараде. Пошто је 90 дана рок у ком могу да бораве у ЕУ, сада морају да се врате да не би добили забрану уласка од 5 година. Они су из земље отишли јер немају шта да раде. Јасно је да то нису туристи који су из обести усред пандемије коронавируса отишли да уживају у туризму него их је живот натерао на ту ситуацију.

Који сценарио очекујете кад ово прође?

Било би добро да имамо среће и да не настрадамо, али се ради о таквој пандемији да нећемо моћи да избегнемо већи број заражених и људи који ће, нажалост настрадати. Оно што ће бити проблем за Владу, то је наша економија. После три месеца, економија неће моћи да издржи. Наши ресурси су врло слаби, штедња грађана је лоша, огроман број људи ће имати проблем да финансира егзистенцијални живот и то ће бити проблем који ће се свалити на леђа ономе ко је на власти, а то је и природно. Мислим да неће моћи да оптуже Ђиласа, Јеремића и Шолака за ситуацију у земљи.

Да ли су по вашем мишљењу донете добре мере по питању рада судова?

И ту су исто закаснили. Морали су одмах стриктно да забране посете у затворима јер су сви затвореници у специфичном положају и за њих је трагично да се вирус појави у затворима јер они тамо сигурно немају услове да буду лечени, а држава не може да их пусти из притвора или затвора тек тако. Мера је морала да буде одмах постављена, то је Министарство правде морало да донесе, да се забрани посета и адвоката који су по природи свог посла у контакту са великим бројем људи.

Народна странка, чији сте члан, захтева хитно укидање пореза на донације током ванредног стања, зашто то иначе није урађено?

Зато што држава код нас не подржава хуманост. Ми већ имамо, годинама уназад, лечење пре свега деце од тешких болести, лечимо преко смс порука. Наш порески систем је такав да не препознаје пореске олакшице појединцима или фирмама који би да помогну.