Прочитај ми чланак

ГАЈИЋ: Постоје правне основе за забрану СНС, СПС и СРС…

0

Опозиција има само један задатак који треба да испуни, само један услов, а то је да буде у једном фронту, на једној листи и да солидарност буде мотив који ће је водити.

Нема трулих компромиса, нема лажних дијалога, нема попуштања, рекао је у интевјуу портал Глас Шумадије, достављеном и нашем листу, председник правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић.


Србија, оценио је, има хроничан проблем стар стотинак година – нема грађанско друштво. А када немате грађанско друштво, имате проблем са грађанским активизмом. И то је ефекат уласка у Европску унију. Имамо пример једне мале нације са којом можемо да се поредимо – Румунију. Они су 2007. гдине ушли у ЕУ. Прошле године је пола милиона људи изашло на улице Букурешта да брани специјалног тужиоца Лауру Ковеши. Пола милиона људи изађе на улицу да брани своје право да живи у држави у којој царује владавина права. То је један мали пример из кога се види каква је корист уласка у Европску унију.

Одговарајући на питање: “Да ли очекује да ће градјани током лета да излазе на улице?”, Гајић је рекао да очекујем да ће протеси да се наставе, у Београду сигурно, без обзира на лето. А број људи би се преко лета у сваком случају смањио, али ће, верује, бити довољно да сачекамо јесен, да се консолидујемо, да протести буду масовнији. Велики градови – Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац одржаће протесте. У доста малих места протести су настављени, па нема никакве бојазни.

БИА мора да се расформира и да се направи нова која ће да се бави послом којим се баве безбедносне службе у свим зељама, а не да има политичку функцију, од КНОЈ-а ’45., преко ОЗНЕ, УДБЕ, СДБ-а, па данас до БИА-е… То је иста служба, која неокрњено ради

Коментаришући изјаву лидера Двери Бошка Обрадовића “о потреби дијалога власт и опозиције”, функционер НС је казао да “не постоји историјски пример да је диктатор обезбедио услове да на демократски начин падне с власти”. Односно, додао је, има само један (пример) – шпански генерал Франко. Он је обезбедио мирну транзицију власти из диктатуре, вратио шпанског краља на престо и омогућио да се институционализује демократско друштво.

-Мислим да Вучић ни близу није испунио те услове, а до решења ће се доћи, вероватно, у складу са српском историјом – да га народ свргне с власти. А свргавање никада није демократски пут, сматра Гајић.

Народна странка, према његовим речима, никада неће изаћи на изборе док не буду испуњени сви услови које опозиција тражи И стрпљиво то чека. Мисли да је страх од политичких последица довољно велики код свих опозиционих странака да ту грешку неће да направе.

-Труле компромисе нећемо да правимо, бојкот скупштине и најава бојкота избора наши су велики политички адути и то не смемо да изгубимо. Ако изгубимо, онда ова опозиција није заслужила да предводи народ. Сигуран сам, међутим, да су сви људи који предводе опозицију довољно зрели и да ту грешку неће направити, каже Гајић.

Мисли, надаље, да у Србији странке уопште немају идеологију. Код нас, тврди, не постоји ни левица, ни десница, ни центар у смислу политичке теорије. То су лажне поделе.

-Која је разлика између мене и Ђиласа, Ђиласа и Обрадовића? Можда нисмо из истог места, можда смо расли у различитим околностима, имамо другачије породичне прилике. Да би постојале идеолошки опредељене партије, неопходно је да постоји организовано друштво, институције… За себе могу да кажем да верујем у демократске идеје… Бошко Обрадовић и Народна странка више инсистирају на националним питањима, што је опште место у свакој држави у Европи. Макрон је патриота, енглеска премијерка, краљица, немачки премијер… Они су сви националисти у позитивном смислу те речи. Реч је о лажној дилеми да смо идеолошки различити. Идеолошки сам различит у односу на Војислава Шешеља, или Вучића. Они су најобичнији гангстери, лопови, наглашава Гајић.

Појашњава да је изјава да “треба градјанима обећати да ће одмах по промени власти бити покренут поступак пред уставним судом о забрани рада Српске напредне странке, Српске радикалне странке и Социјалистичке партије Србије; његова “лична мисао”. Правни основ, истиче, постоји: по Закону о политичким странкама, политичка партија може да престане с радом забраном Уставног суда. Значи, свако може да покрене поступак да се пред Уставним судом расправља о забрани странке. Мисли да Српска радикална странка, Социјалистичка партија Србије и Српска напредн странка испуњавају услове.

-Довољно је што су угрожавале територијални интегритет, директно су утицале на распад бивше Југославије. Ту мислим на СПС и радикале, а СНС је њихов биолошки наследник. Други разлог је уколико се перманентно угрожавају људска права, што је неспорно код све три странке. И не би био велики проблем да пред Уставним судом издејствујемо ту одлуку и суд им забрани рад. То би подразумевало и лустрацију свих њихових функционера – да им се доживотно забрани обављање било којих јавних функција, каже Гајић.

БИА, затим,, наводи он, мора да се расформира, да се направи нова која ће да се бави послом којим се баве безбедносне службе у свим зељама, а не да има политичку функцију, од КНОЈ-а ’45., преко ОЗНЕ, УДБЕ, СДБ-а, па данас до БИА-е… То је иста служба, која, сматра Гајић, неокрњено ради, утиче на то да никада нисмо успели да постанемо нормално, демократско политичко друштво.

-Она се углавном бавила убијањима и за време Тита и после Тита. Имамо правоснажне пресуде српских судова да су убили Славка Ћурувију, да су убили Зорана Ђинђића, Ивана Стамболића, да су два пута покушали да убију једног од вођа опозиције деведесетих Вука Драшковића… Довољно је разлога да се та служба расформира и направи нова, која ће да буде професионална, стручна и која ће да се бави оним што је посао сваке такве службе – обавештајним и контраобавштајним радом и заштитом уставног поретка. Она се тиме сада не бави, ту је Вучић ставио свог бота Гашића, служба служи искључиво да прогони њихову економску конкуренцију, да прогони делове мафије који су супротстављени мафији коју они представљају. Исто важи и за Војну обавештајну службу, која је тек табула раза, о њој ништа не знамо, упозорава Гајић, додајући да треба да “изаберемо специјалног тужиоца, који ће да има огромна овлашћења на основу закона, и који ће да се ухвати укоштац с организованим криминалом у Србији, који је срастао са самим врхом власти”.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!