Прочитај ми чланак

Гајић открио ко стоји иза Пандориних папира: Преко Малог шаљу поруку Вучићу

0

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је да је производња марихуане на „Јовањици“ била државни посао, односно јавно-приватно партнерство, које „режим повезан са мафијом покушава да прикаже као патриотизам“.

„У Србији више не постоји разлика између државе и мафије. Власт се повезала са мафијом, а када се политичари повежу са мафијом, онда их она третира као себи равне мафијаше, а не више као политичаре, и из тог жрвња више не може да се изађе“, рекао је Гајић ваљевској телевизији Марш.

„Председник Србије Александар Вучић Вучић је покушао да тај случај учини баналним изјавом да је на ’Јовањици’ пронађена само тона марихуане. Како то ’само’? Рекао је и да је марихуана легализована у Немачкој и Холандији. Ниједна европска држава, међутим, није легализовала производњу наркотика и не даје субвенције као што је ’Јовањица’ добила готово четири милиона евра од државе Србије“, додао је Гајић.

Гајић је навео да првооптужени у предмету „Јовањица“ Предраг Колувија „у правој истрази не би био ни међу првих пет оптужених, јер је он извршилац посла“.

„Колувија изгледа као конобар, да ли неко може да помисли да је он све сам организовао? То је смешно. Реч је ситном делинквенту из Немачке“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да „Јовањица“ није први случај у којем су људи из БИА умешани у трговину дрогом, и подсетио да је после 5. октобра 2000. године у сефу Комерцијалне банке пронађено је 600 килограма хероина који је припадао Државној безбедности, што је утврђено на суду.

Гајић је навео да су „Пандорини папири“ открили да су непријављене фирме у пореским рајевима имали људи из најужег Вучићевог круга – министар финансија Синиша Мали и Вучићев кум Никола Петровић, бивши директор Електромреже Србије.

„Тачна је тврдња Синише Малог да ’Пандорини папири’ нису напад на њега него на Вучића. Пандорина кутија нема дна и још нисмо видели сва имена. Наивно је помислити да су ‘Пандорине папире’ открили истраживачки новинари. Не, иза тога стоји Влада САД. Да сам на месту Малог и Петровића, водио бих рачуна да не станем на тло које је под суверенитетом САД“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао да је председник Народне странке Вук Јеремић компетентан и школован за бављење политиком, али се то у Србији, нажалост, не цени, него се „гледају друге, мање важне ствари, попут оних да ли политичар има харизму“.

„Када, међутим, одете код мајстора, ви не гледате да ли је симпатичан или зна да прича вицеве, него да ли зна да поправи аутомобил, а немате много користи од тога да ли ће вас забавити“, закључио је Гајић.