Прочитај ми чланак

Гајић: Хапшење Златановића покушај режима да спречи народни бунт против издаје

0

Посланик Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је уредник портала Србин инфо Дејан Петар Златановић ухапшен под лажном оптужбом да је хтео свргавање с власти председника Србије Александра Вучића јер режим делује превентивно и покушава да спречи „народни бунт против коначне издаје“ на Косову и Метохији.

„То је забрињавајуће јер показује да власт спрема издају и зато сада прети репресијом. Режим шаље поруку да ће бити санкционисано и само постављање питања издаје, док са друге стране државни врх клизи у директну велеиздају која је, по схватању власти, у складу са уставним уређењем“, рекао је Гајић за портал Србин инфо.

Гајић је додао да на основу хапшења Златановића и скупа одржаног на Сретење, 15. фебруара, власт забрањује нове скупове, што јој и био циљ.

„Вратили смо се најмање 40 година уназад. У кривичној пријави против Златановића су стаљинистичке формулације и забрињавајуће је да неко под оваквим оптужбама за ствар која не би могла да се подведе ни под прекршај буде подвргнут кривичном поступку и да одговара за кривично дело угрожавања уставног уређења и да му у том поступку буде одређен притвор“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао да изјава која се Златановићу ставља на терет „фактички не значи ништа“.

„Како су они у његовој изјави препознали председника Србије Александра Вучића, а председник се у скупштини онолико клео и понављао да никада ништа неће потписати“, упитао је Гајић.

Гајић је додао да је Златановићева изјава „поетски начин изражавања који је у складу са нашом народном поезијом“.

„Златановић није изрекао никакву претњу, нити је било када раније чинио нешто због чега би полиција и тужилаштво могли да га сматрају опасном особом“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да је кривичним поступком против Златановића поново успостављен вербални деликт као кривично дело.

„Реч је о класичном хапшењу у вези са вербалним деликтом, то је чувена ’непријатељска пропаганда’ из периода комунистичке диктатуре – све су то кривична дела из времена Брозовог комунизма“, рекао је Гајић.

„Запањујуће је колико мало јавних личности, а пре свега новинара који су наводно велики заговорници великих демократских и либералних идеја, ћути у вези са хапшењем Златановића. То је поражавајуће и говори о веома ниском степену културе када је реч о демократији и слободи говора – мало је људи који то поштују у Србији. Новинари би требало да устану у одбрану Златановића, јер то може сутра да се догоди сваком од њих“, додао је Гајић.