Прочитај ми чланак

ГАЈИЋ: Девети март је избио због једног саопштења каквих је данас десет дневно

0

"Милошевић је стварно морао да мисли о томе како ће народ да реагује на најмање ситнице", рекао је Гајић и подсетио да је "9.март избио због једног обичног саопштења, којих данас имате десет дневно, али реакција не постоји".

Адвокат Владимир Гајић указује да у нашем друштву подељеност има ендемску димензију и да практично траје од почетка 20.века. Он је за ФоНет оценио да је унутрашње стање у Србији било много боље између 1990. и 2000.године.

Тада су, како је објаснио, били снажнији и грађани, и политичке странке и коалиције, и цивилно друштво и Универзитет и академска заједница.

„Милошевић је стварно морао да мисли о томе како ће народ да реагује на најмање ситнице“, рекао је Гајић и подсетио да је „9.март избио због једног обичног саопштења, којих данас имате десет дневно, али реакција не постоји“.

Према његовом уверењу, међу грађанима зато постоји пригушена енергија која може да експлодира због најмање ситнице, догађаја који уопште не можемо да предвидимо, али који ће променити политичку ситуацију.

Гајић напомиње да је Србија, у којој никада и није створено право грађанско друштво, сада подељена на две стране, као око некадашње Мажино линије. Како је предочио, у ситуацији смо у којој више нису битне политике, никаква идеолошка или политичка уверења, било какви вредносни системи, већ само подела „ми или Он“.