Прочитај ми чланак

ФУНКЦИОНЕРКА ДС ЉУТА: Уместо Ђинђићу подигнут споменик Гаврилу Принципу

0

zoran djindjic

Иницијативу за подизање споменика Зорану Ђинђићу поднела је 2013.Одборничка група Демократске странке у Скупштини града Београда. Те године навршавало се десет година од убиства Зорана Ђинђића и сматрали смо да је време да први демократски премијер, мучки убијен на прагу свог радног места, добије и споменик у главном граду. Подсећам да је у то време на власти била коалиција ДС-СПС, а градоначелник је био Драган Ђилас.

Било је неопходно да се око те иницијативе усагласе пре свега, странке на власти, али и представници других политичких странака које су имале представнике у Скупштини града, како ова иницијатива не би била само страначка и како се не би стварале нове политичке поделе око имена и дела Зорана Ђинђића. Коначно, у јулу месецу те године на седници Скупштине града донета је одлука о подизању споменика. Формиран је Одбор за подизање споменика у који су именовани представници свих странака, осим ДСС која је била против, а ја сам именована за председницу Одбора, каже за Данас Горица Мојовић, функционерка Демократске странке.

Она подсећа да је након почетка рада Одбора за подизање споменика договорен редослед потеза: избор локације, расписивање конкурса за идејно решење споменика, избор чланова стручног жирија за избор идејног решења…

„Одбор је донео одлуку да се обрати главном градском архитекти са молбом да предложи могуће локације. Као председница Одбора била сам све време у контакту са главним градским архитектом који је од надлежних градских служби прибавио податке о могућим локацијама. Једна од понуђених локација био је и простор у Финансијском парку који се налази између зграде Владе Србије и објекта у коме је Министарство финансија. Градски архитекта, члан Одбора Зоран Алимпић и ја обишли смо тај парк и закључили да би то било најпогодније место за споменик. Близу је места где је Ђинђић убијен, јасно се види улаз у зграду Владе. Уз сву симболику које је то место носило, било је приступачно и посетиоцима и званичницима који би долазили у Владу и желели да одају почаст Зорану Ђинђићу. Нас троје смо се тада договорили да о овој идеји никога не обавештавамо, док Одбор не донесе званичну одлуку.Та одлука никада није донета, нити је идеја о локацији за споменик икада разматрана, јер јепочетком 2014.дошло до „прекомпоновања“ власти у Београду и смене Драгана Ђиласа“, истиче Мојовић за Данас.

Према њеним речима, уследили су потом и избори за градску скупштину, формирани су и нови органи, па и комисија надлежна за подизање споменика и именовање назива улица.

„Та комисија је убрзано почела да доноси одлуке не само о промени назива улица, већ и о подизању споменика. Имам утисак да је у Београду за две године постављено више споменика него у претходних двадесет година. Само се споменик Зорану Ђинђићу није више ни помињао.

Прошле године срела сам Горана Весића на прослави у једној установи културе и подсетила га на ту одлуку, рачунајући да ће посебно он имати осећај обавезе јер је својевремено био близак сарадник Зорана Ђинђића. Тада сам га обавестила и о могућој локацији и о разлозима зашто би она била најбоља. Показао је велики ентузијазам око те идеје. Немало сам била изненађена када релативно брзо након овог разговора сазнала да је Скупштина града донела одлуку да се у Финансијском парку подигне споменик Гаврилу Принципу. Било ми је чудно и то што је првобитна одлука, која је чак била и упућена одборницима на усвајање да се споменик Гаврилу Принципу постави у улици која носи његово име, буквално пред само заседање Скупштине промењена и Принцип је постављен у Финансијском парку“, напомиње саговорница Данаса.

Она истиче да није „склона никаквим теоријама завере, али дефинитивно, споменик Зорану Ђинђићу никад неће моћи да буде постављен на месту које је било најбоље“.

„Не само зато што није добро гомилати споменике на релативно малом простору (ту се налази и споменик Кнезу Милошу, односно Таковском устанку), већ пре свега зато што би било крајње непримерено Ђинђића постављати у близини споменика младићу који је извршио атентат на једног владара. Омраженог владара, владара који је био сметња патриотским тежњама припадника „Младе Босне“. Имам наду да ће Зоран Ђинђић кад тад добитиспоменик у Београду. Зоран Ђинђић био је председник Владе Србије, у његовом убиству учествовали су представници државних формација. Ова држава, ако јесте права држава има обавезу да покаже поштовање, не само према лику и делу Зорана Ђинђића, већ и поштовање према човеку и према институцији председника Владе Србије“, закључује Горица Мојовић.

Извор: danas.rs