Прочитај ми чланак

Функционер СНС тражи да се протера амбасадор Русије из Србије

0

Након што је министар привреде Раде Баста упутио позив Влади Србије да се хитно изјасни о могућности да уведе санкције Русији, рекације су се низале као на траци. Међу онима који су се огласили био је и амбасадор Руске Федерације у Београду, Александар Боцан-Харченко. Он је најпре рекао да његова земља позитивно гледа на одлучан, поштен став представника српског руководства који су се оградили од антируских апела српског министра привреде Радета Басте да се Београд придружи западним санкцијама Русији, да би потом у рекао речи министра Басте и његових "спонзора" нису достигле жељени ефекат. У дискусију се на крају укључио и функционер СНС Драган Шормаз, који је апеловао да се Боцан-Харченко истера из Србије.

Министар привреде Раде Баста затражио је да се Влада Србије хитно изјасни о увођењу санкција Руској Федерацији због агресије на Украјину.

“Наша земља већ плаћа велику цену због неувођења санкција Русији и то постаје неиздрживо. Ја као министар привреде да гледам колики се притисак врши на председника Србије Александра Вучића, а да ми ћутимо, то не могу да прихватим. Зато сам за увођење санкција Русији, стојим уз председника Вучића у одбрани државних и националних интереса и имам апсолутно поверење у њега. Зато од Владе Србије и свих министара тражим да се изјасне по овом питању”, поручио је он том приликом.

Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко огласио се поводом ове изјаве, рекавши да његова земља позитивно гледа на одлучан, поштен став представника српског руководства који су се оградили од антируских апела. Касније је у изјави за Политику допунио свој став рекавши да Србија неће увести санкције против Москве.

„У то сам сигуран, не само због речи председника Србије Александра Вучића, већ и због личних контаката које сам имао са њим“.

Руски амбасадор је додао да речи српског министра привреде Радета Басте нису достигле жељени ефекат, тако да он и његови спонзори нису успели у намери да се изазове реакција која би негативно утицала на односе Београда и Москве.

Поменута изјава испровоцирала је функционера СНС Драган Шормаза који је изјаву руског амбасадора описао као варварску.

„Не знам колико је још оваквих варварских изјава представника злочиначке владе из кремља потребно да га избацимо из Србије?! Сада тврди да министар Баста не износи свој став, него став страних спонзора! Одмах увести санкције русији и овога истерати из Србије“, написао је Шормаз.