Прочитај ми чланак

Фридом хаус: Вучић гази институције; У ЦГ власт пљачка државне ресурсе

0

“Пад Србије у погледу слобода очигледно је повезан са Српском напредном странком Александра Вучића – која грубо гази институције које би требало да контролишу власт”, оцењује у разговору за Глас Америке Ноа Бајон, један од истраживача невладине организације Фридом хаус која је објавила извештај “Слобода у свету 2020.” о политичким правима и грађанским слободама.

Србија је у извештају сврстана међу двадесет девет држава које су забележиле највећи пад претходној деценији. У делу тог документа, који се односи на Србију и Црну Гору, наведено је да су новинари, опозициони политичари као и други за које се сматра да представљају непријатеље власти суочени су са сталним узнемиравањима, застрашивањима, чак и насиљем. Фрустрација грађана властима, које одају утисак непомењивости била је оличена у масовним протестима у обе државе, али наводи Фридом хаус, њихова окупљања нису донела неке значајне промене.

“Случајеви као Крушик прошле године, у коме је отац министра унутрашњих послова (Небојша Стефановић прим.нов.) продавао оружје из државне фабрике оружја, за нас је јако алармантан”, упозорава Ноа Бајон из Фридом Хауса. Додаје и да забрињава утицај власти на изборни процес.

“Радили су ствари да компромитују слободне и поштене изборе, искључили су опозицију из послова владе и обогатили су се користећи државне ресурсе. Тако да се Србија прецизно може окарактерисати као држава чија је влада све мање и мање заинтересована за демократију и смењивост власти”, рекао је Бајон за Глас Америке.

Истраживач невладине организације Фридом хаус каже да су проматрали употребу јавних ресурса у партијске сврхе.

„Није да владајућа странка није одговорна за ситуацију у којој ће предстојећи избори бити далеко од поштених и идеалних, и посматрамо коришћење и искоришћавање ресурса државних медија да се пренесу поруке које су погодне за владајућу Српску напредну странку“, закључује Бајон.

Када је реч о Црној Гори – Бајон упозорава да током 2019. корупција узима маха у тој земљи.

„Година је почела такозваном афером „Коверат“ у којој је бизнисмен и бивши савезник владајуће Демократске партије социјалиста признао да је илегално финансирао ту партију много година, након чега су почели масовни протести на улицама, који нажалост нису успели да изазову било какву политичку промену“, указује истраживач Фридом хауса.

После тога, како подвлачи, забележили су и недоследности у раду правосудног система.

„Забринути смо због пресуде у случају такозваног државног удара, повезаног са наводним државним ударом током избора 2016. Такође нас брине што је високи представник правосуђа рекао да судови немају права да преиспитују одлуке парламента када су у питању именовања и разрешења. То је један од почетних изазова за систем контроле и поделе власти у демократији. Регистровали смо и пад у области имовинкх права, везан за још један корупционашки скандал чији су главни актери били званичници Министарства одрживог развоја и туризма“, рекао је Бајон за Глас Америке.

Према његовим речима Црна Гора је, у већој мери од Србије, држава у којој владајућа странка пљачка државне ресурсе за свој материјални добитак.

„То је дубоко забрињавајуће и не сме да се догађа у демократији и у земљи која сарадјује са Западом и која је чланица НАТО“, упозорава Бајон.

У извештају Фридом Хауса – већина држава Западног Балкана задржало је статус делимично слободних – изузимајући Хрватску која је окарактерисана као слободна земља.

Од 195 светских држава, њих 83 означене су као слободне, 63 делимично слободне. Организација Фридом хаус 49 земаља и територија широм света означава неслободним. Међу њима предњаче Сирија, Јужни Судан, Северна Кореја, Саудијска Арабија, Либија и друге.

Демократске вредности широм света су у опадању – а последице тога су очигледне не само у режимима означеним као ауторитарни, попут Кине, Русије и Ирана, већ и у државама чије је обележје очување основних права и слобода, оцењено је у извештају невладине организације Фридом хаус – “Слобода у свету 2020.” о политичким правима и грађанским слободама.