Прочитај ми чланак

ФРАНЦУСКИ ПУКОВНИК ПОРУЧУЈЕ СРБИМА: Долазе промене, будите стрпљиви

0

Француски пуковник Жак Огар, бивши припадник окупационих јединица НАТО пакта, који је, насупрот командама својих претпостављених, након бомбардовања 1999. године, учинио све да Срби на северу Косова и Метохије, не доживе судбину остатка свог народа јужно од Ибра говори за Магазин Таблоид.

9

Француски пуковник Жак Огар, бивши припадник окупационих јединица НАТО пакта, који је, насупрот командама својих претпостављених, након бомбардовања 1999. године, учинио све да Срби на северу Косова и Метохије, не доживе судбину остатка свог народа јужно од Ибра говори за Магазин Таблоид.

То је на сваки начин обележило и његов живот. Наиме, случај Рамуша Харадинаја, Косово и Метохија, воз, рат, Трамп, Путин…Све се то у мањој или већој мери укршта се у овом човеку. Огар је рекао у једном од ранијих разговора вођених са нашим дописником из Косовске Митровице између осталог и ово: „…Косово и Метохија су део мог живота, а сада и део мог срца. Дубоко жалим због криминалног напада НАТО-а на Србију и срамног понашања Европске уније која је следила Америку“. Са једне стране, искуство које је стекао у служби непријатељски настројеног НАТО пакта, а са друге срце искреног српског пријатеља, овог човека чине најбољим саговорником у сплету догађаја које ових дана пратимо. За Магазин Таблоид пуковник Огар износи своје ставове директно и отворено.

МТ: Сасвим је сигурно да се Рамуш Харадинај није први пут нашао у овом делу Европе после ослобађајуће пресуде у Хагу с тим што је сада ухапшен опет по српској потерници. Можемо ли хапшење Харадинаја да видимо као резултат борбе против све чешћих терористичких напада у Француској?

– Не, не мислим да можемо. Хапшење ратног злочинца Рамуша Харадинаја било је пријатно изненађење за све, али нема повезаности са терористичким нападима у Француској. Мислим да је хапшење пре уследило услед стриктног поштовања примене поступака у случају међународног издавања налога. Али свакако, условно ослобођање Рамуша Харадинаја, од стране француских правосудних органа, за кога сви знамо да је најкрвавији ратни злочинац „ОВК“, је чист политички скандал.

Са друге стране ни српским властима не фали спектакла што пуковник Огaр није желео да коментарише будући да не располаже са довољно информација… Данима смо у медијима гледали помпезне најаве о „руском возу“ крцатом сценографије за коју се знало да ће одмах испровоцирати албанску страну која сада, након потписивања Бриселског споразума којим је угашена већина српских институција на рачун експанзије сепаратистичких квази-институција, има овлашћења да оружано реагује и на северу покрајине што никада раније није био случај. Таквим потезом директно је угрожено овдашње српско становништво јер је као одговор сепаратиста послато 17 оклопних возила специјалних јединица РОСУ. Тиме се угрожава и остатак Срба на југу КиМ јер знамо у којим правцима се могу одвијати ствари ако дође до масовних нереда што је у мањем или већем обиму, константна опасност.

МТ: Да ли делите мишљење српске јавности да је ово провокација која је требало да „сакрије“ ослобађајућа пресуду Харадинају, а која би могла бити искоришћена и у маркетиншке сврхе пред наредне председничке изборе у Србији, или пак изазивање немира из до сада необјашњивих разлога?

– Нисам баш упознат са случајем блокирања воза од стране нелегалних органа власти на Косову и Метохији. Али коинциденција са условним ослобађањем ратног злочинца Рамуша Харадинаја не може бити само резултат случајности. Наравно! Негде се заиста може замислити да је ово диверзиони маневар да се избегну друге много осетљивије теме.

МТ: У колику опасност је то довело српски народ и како бисте оценили опште услове у којима он сада преживљава на Косову и Метохији?

– Знамо да је ситуација Срба на Косову и Метохији, у земљи својих предака, сада несигурна и тешка. Кривци за то су званичници САД и НАТО-а, и наравно, Европска унија која им је својим кукавичлуком омогућила да то раде.

МТ: Општи утисак јесте да су сви ови догађаји повезани са оним значајним на светској политичкој сцени који пружају више наде у могућност стварања позитивне климе за решавање српског питања. Ипак, изгледа као да српска Влада жури да заврши оно што је америчка давно започела на овом простору. Како Ви на то гледате?

– Наравно, ја не могу да говорим у име Владе Србије. Али, видим велики повратак Русије на међународну сцену кроз победу у Сирији, избор Доналда Трампа са ким се појављује нова Америка чији се председник не устручава да каже да је НАТО застарео и да је Европска унија на самрти, што је Брекзит већ потврдио… Уопштено говорећи, мислим да се многе ствари покрећу широм света… Сутра можда и у Европи? Надам се да је ово само почетак. Ако бих ја био на месту српске Владе, знао бих где су ми искрени пријатељи и шта треба да кажемо једни другима: „применимо Међународно право и принцип територијалног интегритета који гарантује да покрајине припадају Републици Србији“.

Нема сумње да је Косово и Метохија, српска покрајина, још увек осетљиво питање и за једне и за друге, Србе и Албанце. Све зависи сада од става Европске уније у складу са новим будућим односима између председника Трампа и Путина, између САД и Русије…Трампова изјава да је НАТО застарела организација могао би да буде догађај од огромног значаја у 2017. То би могло зауставити конфронтацију између Америке и Русије. Као последица тога многе ствари би се могле променити. Може бити и ситуација на Косову и Метохији. Тиме би смо могли да објаснимо став Хашима Тачија али као и недавна и крајња озбиљна упозорења председника Николића. То би уједно биле и моје жеље за 2017. годину!

МТ: Мислите да би српска страна требала да сачека са повлачењем потеза ка решавању ситуације по питању Косова и Метохије?

– Мислим да смо на историјској прекретници. Очај у политици је апсолутна глупост. Ствари се дубински мењају широм света, посебно у Европи. Много ствари ће се променити. За Косово и Метохију такође. Будите стрпљиви.

МТ: Поменули сте да би могло доћи и до неких промена у Европи и да се надате да је ово само почетак. По Вашем мишљењу, какве би промене биле повољне по Европу?

– Мислим на крај немачке хегемоније, препород Француске („Фрекзит“), престанак масовне миграције и смрт Европске уније, обнове суверенитета држава, изградња нове Европе на основу хришћанског идентитета и сувереност европских народа, од Француске до Русије.

МТ: Да ли је претеран страх од инвазије миграната из арапских земаља у Европу? Чија су они одговорност и да ли се миграција може посматрати и као будућност Европе која се ствара на овај начин?

– Талас инвазије миграната је нешто изузетно озбиљно, опасно и неиздрживо за европске нације. Неопходно је хитно реаговати против њега. Одговорност европских лидера, посебно госпође Меркел, је огромна.

МТ: На светској политичкој сцени се све више говори о рату. И председник Николић је упозорио на могућност избијања новог рата. Процене су незахвалне, али како видите такав сценарио. Да ли је рат могућ и како би то могло да изгледа у овом тренутку? Може ли однос великих сила да промени много, толико да Срби могу очекивати повратак потпуне контролу над својом јужном покрајином?

– Претње су саставни део политике и дипломатије. Нема сумње да се ситуација променила и да ће то имати велике последице, укључујући Косово и Метохију. Тренутна ситуација у покрајини је непоштена и нема будућност. Косово и Метохија је покрајина Републике Србије, део Републике Србије. Ово је формално и дефинитивно наведено у Резолуцији УН 1244 Крајње је време да се поштују резолуције Уједињених нација! Тзв., „република Косово“ је држава марионета која неће преживети! Чекајте и видећете.

sssАутор: Иван Максимовић

Одмах по завшретку студија почиње да ради као новинар, што постаје његово основно занимање, па тако његове фотографије и текстови бивају објављивани у свим водећим српским медијима.

По нападу Шиптара на север КиМ и подизању барикада, поново се самостално активира покривајући оне теме које су медији представљали лажно или их скривали. Постаје једини новинар на Косову и Метохији који отворено критикује државну власт и њену велеиздају почињену Бриселским споразумом.

Рођен је и живи на Косову и Метохији.