Прочитај ми чланак

Француски професор: Косово може да се деси свима у Европи

0

Француска делегација политичара, коју је предводио професор Алекси Труд са Универзитета Версај, посетила је КиМ и пише извештај Европском парламенту о импресијама из српске покрајине о стању права који ће бити представљен на првим пролећним заседањима. Труд је истакао да у његовој земљи сазрева свест да Косово може да се деси свима у Европи.

Преносећи импресије о животу у српским енклавама на Косову и Метохији, Труд је у интервјуу за „Вечерње новости“ рекао:

„Док не виде живот у Грачаници, Осојану или Великој Хочи, тачније да једна заједница може да опстане у обручу мржње — Европљани не верују. Страно им је да такав хорор гето постоји на њиховом континенту. Још када у разговору са људима сазнају да се њихова имања са кућама налазе на пет, десет километара а да тамо не могу да живе, онда Европљани постају гневни. У Француској сазрева свест да Косово може да се деси свима у Европи“.

Труд је указао и да, ако Косово „није прекршило ниједан важећи пропис међународног права“ приликом доношења декларације о независности, како је то образложио Хишаши Овада, председник Међународног суда правде 2010, то значи да моћ демографије има суверенитет на рачун земље народа којима историјски та земља припада.

„Уколико бисмо ми Европљани пристали на такво разумевање права, не смем ни да замислим будућност појединих региона моје Француске“, навео је француски професор Труд.

Професор из Версаја је открио да ће се у закључку документа тражити да будуће решење косовског питања буде искључиво у оквиру Србије и на основу Резолуције Савета безбедности УН 1244.

„Држава Косово од свог назови настанка 2008. до данас представља хуманитарну катастрофу у срцу Европе. Карактерише је свеприсутност мафијашког деловања, укључујући и трговину органима, незапамћена етничка чишћења. Србима је убедљиво најгоре јер су они изопштеници из историјске колевке, своје сопствене нације. Срби, уверили смо се, показују огромну храброст и истрајност да опстану. Ствари које смо видели на лицу места превазилазе најгора сазнања која се о српском страдању могу наћи у европским медијима“, навео је Труд.

Он је додао да је делегација из Француске посетила Косовску Митровицу, Грачаницу, Призрен, Осојане, Велику Хочу, Дечане.

„Колико је западна хипокризија одмакла када је Космет у питању уверили смо се одмах на почетку кроз разговоре са оцем Савом Јањићем из Дечана који нас је упознао са чињеницом да се о страдању свега српског на КиМ и те како зна. Сведочио нам је монах како је угостио на стотине страних делегација и високих изасланика од којих су неки и дуже време боравили иза манастирских зидина. Упркос обећањима и надањима да ће њихове моћне земље допринети да се Албанци уразуме и не примењују насиље као политички алат, ништа се од тога није догодило“, навео је Труд.