Прочитај ми чланак

ФРАНЦУСКА ДРЖАВНА АГЕНЦИЈА: Срби СМС-овима позивани да дођу да поздраве Макрона

0

Емауел Макрон стиже у Београд да покуша да оснажи улогу Француске на Балкану, где јача утицај земаља ван ЕУ као што су Кина и Русија, пише Франс прес пред долазак француског председника.

Јелисејска палата у овој посети пре свега види прилику да се обнови „француско-српско пријатељство“ наводи агенција.

Не наводећи како очекује да се то оствари, Париз инсистира на обнови дијалога између Србије и Косова, чију независност Београд не признаје, и подсећа да Макрон одбија свако проширење пре претходне реформе ЕУ.

Агенција наводи да је са српске стране председник Александар Вучић изгледа решен да импресионира свог госта после понижења које је доживео током церемонија 11. новембра у Паризу на свечаности обележавања 100 годишњице од Примирја у Првом светском рату.

Као представник земље жртве стављен је на споредну трибину док је косовски председник Хашим Тачи седео на главној трибини са Макроном, Владимиром Путином и Доналдом Трампом.

Вучић је обећао да ће Макрону приредити грандиозан дочек да му покаже какво је српско гостопримство, наводи Франс прес.
„Мобилисање грађана за церемонију на Калемегдану“

Влада Србије, пише агенција, предвиђа да мобилише 10.000 грађана за церемонију у част француско-српског пријатељства вечерас на Калемегдану где Макрон треба да открије обновљени споменик.

Јелисејска палата је унапред изразила задовољство због тог најављеног народног дочека.

Како наводи Франс прес, становници Србије и Београда добили су јутрос СМС поруке којим се позивају да дођу да поздраве француског председника у граду окићеном у бојама Француске.

Београд је већ организовао тријуфалан пријем руском председнику Владимиру Путину приликом његове посете 17. јануара 2019. године, наводи Франс прес.

Агенција цитира речи аналитичара Александра Попова да ће ово бити прилика да се створи равнотежа после тријумфалног дочека Путина, и да је сада ред на Макрона. Попов је рекао да Београд очекује да ће три ствари бити разјашњене током посете француског председника, приступање Србије Унији, будућа улога Француске на Балкану јер се јасно види појачан интерес Париза за тај регион, и питање Косова. „То је врло важна посета из које Вучић жели да извуће максималну добит“, наводи Франс прес речи аналитичара Попова.

Франс прес подсећа да су у априлу Ангела Меркел и Макрон били оптимисти да ће моћи да наговоре Београд и Приштину да наставе дијалог, али предвиђен нови састанак у Паризу почетком јула је отказан због недостатка нових предлога.

Агенција указује и на слабе економске везе иако је компанија Ванси добила концесију за Београдски аеродром и компанија Алстом и даље у трци за пројекат метроа.

Али Алстом, чији представници долазе у Београд са Макроном, има конкуренцију у кинеском конзорцијуму.

Франс прес истиче да је Балкан важан део Новог пута свиле, кинеског мега пројекта за развој њене економске силе и да Кинезу имају све више инфраструктурних пројеката и индустријских аквизиција у региону.

Пекинг је најавио укупно 12 милијарди евра зајмова земљама региона, од чега трећину Србији, подсећа Франс прес.