Прочитај ми чланак

Француска би могла да заустави ЕУ интеграцију Србије?

0

Француска још није дала зелено светло за одржавање Међувладине конференције са Србијом.

Ако се она не одржи, то би био још један јасан сигнал да се европске интеграције успоравају, ако не и заустављају, пише Спутњик.

Већ се спекулише да би ЕУ могла да не отвори ниједно ново поглавље за Србију, иако је она спремна за отварање барем четири.

Према наводима неименованих медијских извора из Брисела, најтврђе крило противника проширења, предвођено Француском, није спремно ни да кроз конференцију бар симболично откочи процес.

Ти сигнали сугеришу да је Париз и формално почео да зауставља процес придруживања земаља Западног Балкана.

Подсећамо, Француска, Холандија и Данска почетком октобра нису дале сагласност за отварање приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, те се став да Србији не би требало омогуц́ити отварање нових поглавља можда може посматрати као логичан след догађаја.

Већ дуже време Брисел спроводи сличну политику према Србији, БиХ и Северној Македонији, а што се наше земље тиче, у више наврата су француски политичари, укључујући и Емануела Макрона, истицали да је процес проширења стављен ад акта, односно да се њиме ЕУ у овом тренутку неће бавити, каже за Спутњик Слободан Јанковић са београдског Института за међународну политику и привреду.

„Овде се ради о томе да Француска под Емануелом Макроном сада прави политику, барем јавног дистанцирања од САД и покушаја прављења новог блока који би формално био независнији од Вашингтона. Због тога они не могу да се баве овим делом Балкана, на коме САД имају изузетан утицај“, објашњава Јанковић.

Отварање нових поглавља требало би да се догоди на Међувладиној конференцији са Србијом, која се обично одржава на маргинама министарских заседања за спољне и опште послове, који ће овога пута бити одржани 9. и 10. децембра.

Међутим, министарско заседање у децембру одржава се неколико дана пре него што би требало да почне Конференција о будућности Европе, коју заједничким снагама организују Париз и Берлин.

Та коинциденција, и поред свих напора Финске, која тренутно председава ЕУ, може да буде разлог да Србија овог месеца не отвори ниједно ново поглавље.

Својим потезом, ипак, Париз неће зауставити процес придруживања Србије, сматра Слободан Зечевић са Института за европске студије.

„И француски амбасадор у Београду рекао је да Париз рачуна на чланство Србије у ЕУ. Реч је о тајмингу, о темпу приступања. Мислим да у овом тренутку долази до преклапања са важним разговорима о будућности ЕУ око којих постоји наводна сагласност између председника Макрона и канцеларке Меркел, што је главни замајац да би се извршила институционална реформа“, говори Зечевић.

„Ако се отвори барем једно поглавље, то значи да приступни процес није потпуно замрзнут. Ако се не отвори ниједно, значило би да је замрзнут и да ће се чекати институционална реформа да би се он наставио“, каже Слободан Зечевић за Спутњик.

Перспектива да Србија и Црна Гора постану пуноправне чланице ЕУ до 2025. наишла је на критике готово истог дана када је ту идеју у јавност пре две године пустио доскорашњи председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Од тада, ствари за Србију се стално компликују. Нерешеном косовском питању и неповољним извештајима ЕК придружила се и тема која од Србије уопште не зависи, а то је реформа ЕУ.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!