Прочитај ми чланак

Фотографија потврђује ко је наручио спот о Оливеру

0

Иза увредљивог спота о Оливеру Ивановићу, који је пре више од три године уочи избора на КиМ емитован на телевизији Пинк и ТВ Мост и то само неколико месеци пре његовог убиства, стоји "Српска листа". То је у "Утиску недеље" изјавио Мирослав Ивановић, брат убијеног лидера Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“. Ту тврдњу потврђује и сачувана фотографија снимка емитованог спота на којој се види да је у питању плаћени термин “Српске листе”.

Снимак спота онако како је оригинално емитован на ТВ Пинк и ТВ Мост данас није могуће наћи али су сачуване фотографије снимка екрана. Како се може видети на фотографији, на ТВ Мост емитован је спот у плаћеном термину. У горњем левом углу пише ” плаћени термин Српска листа”.

Спот у којем се Оливер Ивановић, описује као “човек који не плаче за убијеним људима, већ за својим аутомобилом”, представљао је уједно и врхунац медијског линча који је овај политичар проживљавао због тога што се одлучио да буде кандидат за градоначелника Косовске Митровице. Спорни спот емитован је пред изборе на КиМ 2017. године и непосредно пре убиства Ивановића.

“Ја бих волео да неко јавно изађе и саопшти ко је направио тај спот”, рекао је Мирослав Ивановић у “Утиску недеље”, а на питање да ли он зна ко је то, одговорио је да зна.

Он је додао да му је било јасно да то може бити опасно и да је то било цртање мете за Оливера.

“Када размишљате о ауторима тог спота то је монструозно и најмање може бити део неке кампање, то није политика. Ми смо судили људима за такве ствари”, рекао је брат убијеног Ивановића.

Како је настала “Српска листа” и ко је чини

Српска листа формирана је 2014. године као грађанска иницијатива, да би три године касније, 2017, прерасла у политичку организацију. Њен настанак и функционисање од почетка је подржано од државе Србије, због чега се и сматра “продуженом руком” Српске напредне странке на Косову.

То потврђује и учешће државног руководства Србије на прославама “Српске листе” након изборних победа, али и јасне поруке овдашњих функционера да је глас за “Српску листу гарант опстанка Срба на Косову”.

У редовима ове политичке групације, место потпредседника држи Милан Радоичић, човек за кога се тврдило да је неко ко из сенке вуче кључне потезе и то у периоду када није био званично члан “Српске листе”.

Да је он тај са којим разговара албанска страна више пута је раније напомињао сада већ бивши косовски премијер Рамуш Харадинај. За Радоичића је тада наводио да „има ауторитет на северу Косова“.

Он тада није био члан Српске листе али се са њим разговарало. За потпредседника те странке изабран је тек у јуну 2018. године.

Све то се десило након што је власт Србије после убиства Ивановића, негирала било какву везу са Радоичићем кога су поједини опозициони политичари доводили у везу са убиством.

Тадашњи директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић тврдио је да не зна ко је “тај човек”, слично је одговорио тада министар полиције а сада одбране Небојша Стефановић а познанство са Миланом Радоичићем је на крају негирао и Александар Вучић. Само неколико месеци касније, Милан Радоичић је изабран за потпредседника Српске листе.

Широј јавности Србије постао је познат када су поједини опозициони српски политичари на Косову почели да га помињу као центар неформалне моћи на северу Косова. На њега је указивао и сам Оливер Ивановић.

Он је замолио новинаре БИРН-а, којима је дао један од последњих интервјуа, да део који се не односи на Радоичића не објави, плашећи се могуће одмазде.

“Центар моћи није у згради општине, него зграда општине потпада под овај други, неформани центар моћи”, рекао је Ивановић за БИРН, истичући да га брине што председник Вучић у Радоичићу види борца за опстанак српства.

“Председник је поменуо Милана Радоичића што мене забрињава искрено речено, страшно ме забрињава да он узима њега као пример борца за опстанак српства на Косову”.

Месец дана након убиства Ивановића, председник државе Александар Вучић је тврдио да не познаје Милана Радоичића.

Ко је Милан Радоичић

Име Милана Радоичића широј јавности је постало познато 2013. године, када је заједно са Звонком Веселиновићем, који је његов кум, оптужен због злоупотребе јавног положаја.

У оптужници се наводило да су четворица оптужених на деоници Димитровград-Пирот, који је део Коридора 10, “без одговарајућих сагласности Министарства рударства и природних ресурса, као и без плаћања наконаде локалним властима, копали шљунак и испоручивали га на траси нове саобраћајнице”.

Међутим, највећу позорност јавности Радоичић је добио због сукоба са Оливером Ивановићем, због чега је данас и један од осумњичених за умешаност у његово убиство. Он и његов кум Веселиновић, су у косовској оптужници означени као организатори криминалне групе која је помагала у злочину. Тужилаштво закључује да је убиство извршено из политичких мотива и да га је починила криминална група којом руководи Радоичић. Наводи се и да је Радоичић у бекству.

Сам председник Вучић је потврдио како је сукоб између Ивановића и Радоичића постојао још од 2000. године, те да то није никаква тајна. О својим везама са контроверзним бизнсменом са Косова је рекао следеће:

“Никада са њим нисам разговарао, можда је он био на неком састанку где сам ја био… Никад телефоном, никада уживо, да знам да са њим разговарам. Можда је био на неком састанку на Косову на ком сам ја био”, рекао је Вучић у једном од својих гостовања на телевизији Хепи. Исте године Радоичић је преузео функцију потпредседника “Српске листе”, а у новембру је учествовао на састанку Срба са Косова са Вучићем у Клубу посланика.

Само дан касније, косовска полиција је ухапсила четири особе осумњичене за убиство Ивановића, док Радоичић није био доступан приштинским властима.

Два дана након акције косовске полиције, Радоичић је преко друштвених мрежа поручио да неће предати властима у Приштини, негирајући умешаност у убиство Ивановића. После ове изјаве, бизнисмен с Косова је завршио на полиграфском испитивању, где је, према речима тадашњег шефа владине Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића и председника Вучића утврђено да није убица.

“Он је прихватио и прошао полиграфско испитивање“, рекао је Вучић, додајући да је Радоичић “убијен кампањом која се води против њега”.

“Он је до пре годину дана, док није убијен овом кампањом, био човек број један за одбрану Косова и Метохије у смислу оних који би пружили отпор Албанцима“, говорио је председник.

Иако полиграфско испитивање није судски доказ, невиност Радоичића је одбрањена, макар кад је у питању став београдских власти. Упркос тврдањама да нема никакве везе са атентатом на Ивановића, Радоичић је до данас недоступан истражним органима с Косова.