Прочитај ми чланак

Фирма брата Дарије Кисић има приступ подацима од чега болујете и како се лечите

0

Београдски огранак чешке фирме Нитес, у којој је један од извршних директора брат министарке за рад и чланице Кризног штаба Дарије Кисић, у прошлој години само од Министарства здравља добио је послове вредне готово седам милиона евра. Нитес је на тендерима наступао у конзорцијуму са приватном фирмом Медит и државним Телекомом, и били су једини понуђач.

Платформе за електронске рецепте, боловање, превенцију и дијагностику, између осталог базу свих резултата тестирања на ковид 19… Све то у Србији одржава београдски огранак чешке фирме НИТЕС, у којој је извршни директор Бојан Кисић.

Foto:ministrastvo za rad i zapošljavanje

То значи и да та фирма има увид у све те осетљиве и личне здравствене податке грађана Србије. Доступни су им подаци од чега болује неко, које лекове користе, када су били на боловању, када су тестирани на ковид, какви су разултати…

Ко гарантује тајност

Због чињенице да је један од директора брат министарке Дарије Кисић поставља се питање шта је гаранција да ти подаци неће бити злоупотребљени.

Оно што у свему додатно буди сумње је и податак да је конзорцијум Нитеса, Медита и Телекома био једини понуђач. Конкуренције није било па самим тим ни могућности да се оствари најповољнија цена.

Овај конзорцијум је само у 2021. са Министарством здравља уговорио пет послова вредних 6,7 милиона евра.

У мају су у једном дану потписали чак два уговора. Један посао вредан нешто више од 160 милиона динара односио се на одржавање нациналне медицинске платформе за превенцију и дијагностику, а други за проширење исте те платформе. То је грађане коштало додатних 160.200.000 динара.

И ту сарадња није завршена.

У једном месецу три посла

Само осам дана касније исти конзоцијум добија још један посао и то за одржавање система електронског рецепта. Само од тог уговора Нитес је инкасирао око 113 милиона динара.

Већ следећи уговор потписан је у јулу за поставку платформе за електронско боловања. Вредност посла била је 197.100.000 динара.

Последњи уговор је потписан у новембру 2021. и то за „проширење електронског рецепта за лекаре и специјалисте“. И то је коштало додатних 161.650.000 динара.

Ово нису једини послови фирме “Нитес” са државом и њеним компанијама. Више милиона евра зарађивали су од уговора склапаних и са ЕПС-ом.

Истраживање БИРН-а објављено у мају 2020. године, показало је да су од 2013. године фирме Нитес групе, чији је један од директора Бојан Кисић, само у Србији потписале 27 уговора вредних око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама.

У међувремену је Нитес наставио са „успешним“ наступима на тендерима, па се број уговора и вредност послова значајно увећала.

Лаж министарке Кисић

Министарка Дарија Кисић Тепавчевић је у априлу прошле године негирала да је њен брат директор Нитес групе и одговорно лице у тој компанији.

“Мој брат није ни власник, нити сувласник, ни директор, нити одговорно лице ни у једној од фирми које се спомињу, он је један од запослених, један од инжењера који ради у фирми”, рекла је тада Кисић.

Да то није тачно може се проверити „једним кликом“. Наиме, на званичном сајту “Нитеса” и даље се наводи да је Бојан Кисић главни извршни директор у тој компанији.