Прочитај ми чланак

FINANCIAL TIMES: Косово и Метохија клизе у тоталну анархију

0
Фото: АП

Фото: АП

Магазин „Фајненшел тајмс“ објавио је анализу протеста на Космету за време бирања Хашима Тачија за окупатоско-шиптарског председника, нагласивши да јужна српска покрајина клизи у Хобсову анархију, стање у којој влада општи хаос из којег се појединцу даје моћ да неограничено влада свима.

Магазин подсећа да је косовска Палата правде описана у једној брошури ЕУ као „симбол повећања јавног поштовања и поверења у институције које гарантују владавину права на Косову“.

Aли у петак, пише магазин на свом сајту, није било ни поштовања закона нити правде, мира и стабилности због демонстрација током проглашења Тачија.

„Опозициони посланици су бацили сузавац унутар парламента, као што су то у више наврата радили од октобра, у покушају да оборе владу и приморају је на превремене изборе. Ван парламента, демонстранти који су организовали протесте бацали су на Тргу Скендербега молотовљеве коктеле и камење на полицију у пуној опреми. Полиција, од којих су неки били распоређени као снајперисти на оближњим крововима, борила се сузавцем и воденим топовима. Док су они чиштили трг, изгледало је мање значајно да је Тачи изабран за председника него дасу Косово и Метохија један корак ближе да испуни услов за Хобсову анархију“, пише магазин.

Они подсећају да је СAД и већи део ЕУ 2008. подржао самопрокламовану независност Косова а да „сада те исте владе гледају политички неред и насиље у Приштини, који прави свеопшту атмосферу страха и неповерења између Aлбанаца и Срба, са мешавином очајања и забринутости“.

„Космет је као дете које је увек држано за руку, тако да не падне“, каже Aриана Косај-Мустафе, правни експерт образован у Лондону и програмски директор Косовског института за политичка истраживања и развој. „Проблем је што смо сада сви забринути због могућег насиља.“

Део проблема лежи у договору, парафираном у августу владе Косова и Србије, да успостави широка права аутономије за Србе у покрајини. Aлбански националисти, концентрисани у покрету „Самоопредељење“, главној опозиционој странци, против су тог договора.

Магазин закључује да је хаос на Космету цена коју СAД и ЕУ плаћају због „површне политике стабилности“ коју су водиле.

„Несумњиво, још има времена да се баве овим питањима пре него што тотална анархија преузме Косово и Метохију“, пише лист и подсећа на изјаву окупаторско-шиптарског министра за европске интеграције који је рекао да „ЕУ увек касни у вези са питањима западног Балкана.“

Извор: Фајненшел тајмс; превео и прилагодио на српски: Курир.рс