Прочитај ми чланак

Финални извештај ОДИХР о изборима у Србији биће објављен 28. фебруара

0

Коначан извештај посматрачке мисије ОДИХР-а о изборима у Србији који су одржани 17. децембра највероватније ће бити објављен у среду 28. фебруара, сазнаје портал Нова.рс.

Званичници ОДИХР-а у више наврата су говорили о томе да би коначан извештај те организације о изборима у Србији, који су одржани у децембру прошле године, могао бити објављен до краја месеца.

Како портал Нова.рс незавнично сазнаје, извештај ће бити највероватније објављен у среду 28. фебруара.

Још увек није познато како ће коначан извештај изгледати, али многи тврде да он неће много одступати од онога што су кључне одредбе прелиминарног извештаја који је објављен само дан након изборног дана.

Извештај ће садржати и одређени број препорука о томе како унапредити и побољшати изборни процес у Србији, а председник Србије Александар Вучић замолио је Владу да их уважи.

„Све што буде дошло као препорука (ОДИХР) за било које будуће изборе у потпуности треба озбиљно да сагледате и да их позовете да присуствују предстојећим локалним изборима који ће се одржати у мају или јуну. Важно је да покажемо да смо транспарентни и да ништа не кријемо и да желимо да прихватимо њихово надгледање тих избора како би могли да покажу целом свету шта је стварна истина у вези тих избора“, рекао је Вучић.

Нерегуларности које су забележене прелиминарним извештајем

Подсећамо, у прелиминарном извештају ОДИХР-а као главни проблеми наведени су куповина гласова, превоз бирача, застрашивање и притисак на галсаче, злоупотреба државних ресурса у предизборној кампањи, а посебна пажња посвећена је дешавањима на београдским изборима.

„Рекли смо у прелиминарном извештају да су гласачи довођени из других земаља да гласају на локалним изборима у Београду, ми смо то нотирали“, казао је шеф ОДИХР-а Алберт Џонсон.

Извештај се осврће и на непоштовање елементарних људских права, прва на слободно изражавање и притиска на медије у оквиру предизборног циклуса.

Посматрачи ОДИХР су оценили да је изборни дан протекао релативно мирно, али уз насиље, честих пријава нерегуларних дешавања на самим бирачким местима, као и наводима о превозу гласача који би гласали за владајућу странку на локалним изборима. Такође је наведено да је РИК, након затварања бирачких места, објављивао прелиминарне резултате на својој веб страници, а да је премијерка Ана Брнабић објавила победу на основу незваничних података.

СНС лобирао да коначан извештај буде блажи

Како је портал Нова.рс раније писао представници Српске напредне странке лобирали су да коначни извештај ОДИХР-а ублажи.

“У тим притисцима предњаче земље са којима владајућа странка у Србији (СНС) и председник Србије Александар Вучић имају блиске односе, а оно што смо приметили јесте да постоји јасна сугестија које су то ставке будућег извештаја које су спорне за власт у Београду с обзиром на то да идентични захтеви, да се ублажи извештај, долазе са различитих места”, навео је наш извор из Брисела.

Наш саговорник је том приликом навео да понашање појединих представника држава, које инсистирају на ублажавању извештаја, указује да нису баш сви у Европској унији искрени кад је у питању залагање за владавину права и демократски изборни процес у Србији, те да је јасно да се воде интересима који нису у складу са оним што су основни постулати ЕУ.

“Ипак треба истаћи да ће спровођење те идеје ићи веома тешко, с обзиром на то да владајуће странке у Немачкој пружају подршку међународним посматрачима да објаве комплетан извештај без изузимања кључних детаља који су неопходни да би се разумело шта је било спорно током спорвођења изборног процеса у Србији”, рекао је наш извор.