Прочитај ми чланак

Филип Вујановић: Наш пут у ЕУ није изводљив без чланства у НАТО-у

0

filip-vujanovic

Црна Гора је већ учинила свој избор – држава уређена по мјери демократије и владавине права у пуној афирмацији људских Права, просперитета грађана и снажног економског развоја.

Оваква Црна Гора није могућа без осигурања њене дугорочне стабилности и безбједности – захтјев посебно важан овдје на Балкану који је подложан цикличким кризама стабилности.

Изазов безбједности у реалности нити једна држава данас не може прихватити сама.

Колективна безбједност је одговор на њега, а НАТО – организација која промовише вриједносни систем којег дијелимо и гарант безбједности у овом дијелу свијета без алтернативе – ван сваке сумње и дилеме, једини је избор за Црну Гору. Стога је придруживање НАТО-у највећи државни приоритет Црне Горе.

Позив за чланство којег очекујемо до краја ове године, неће бити добра вијест само за Црну Гору; безбједност региона ће њиме бити значајно ојачана, а биће и подстрек за све његове државе да иду истим путем. Наша политика доброг сусједа ће овим бити даље афирмисана. Умноженост безбједносних ризика, по врсти и обухвату, посебно оних везаних за тероризам, захтијевају колективно организовање и дјеловање, а НАТО је најбољи оквир за то.

Наш пут у Европску унију није изводљив без чланства у НАТО-у. Овај, никада експлициран захтјев, логична је посљедица геополитичког положаја наше државе и компатибилности стандарда ових двију организација.

Економски развој Црне Горе захтјева стране инвестиције, посебно оне из земаља Европске Уније и осталих НАТО чланица. Без обзира на досадашње неоспориве успјехе Црне Горе на том плану, чланство у НАТО-у ће бити снажан подстицај инвеститорима, што је недвојбено показало искуство НАТО земаља из региона.

Приступ наших производа и услуга НАТО тржишту ће бити осигуран пријемом у тај систем безбједности.

НАТО чланство отвара Црној Гори приступ технологијама, знању и информационим мрежама, што је значајно за одбијање безбједносних ризика, али и за уздизање технолошког нивоа наших система.

Сасвим генерално, али од суштинске важности, је вриједност политичке димензије НАТО-а која ствара интензивну повезаност држава чланица, па самим тиме и блискију политичку сарадњу, која води убрзању ЕУ интеграција.

У свијетлу ових чињеница, желим јасно и снажно да апелујем на грађане, политичке и друге организације да у формирању свог става узму у обзир наведене чињенице, које нијесу једине у прилогу аргументације за придруживање наше државе НАТО-у. Коначно, то би био важан корак у приближавању Црне Горе кругу развијених земаља, што је било и прегнуће посљедњих владара из Династије Петровић, књаза Данила и краља Николе.

(Вијести)