Прочитај ми чланак

Филип Вујановић: Хвала челницима Косова за афирмисање црногорске националне заједнице

0

Председнички кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) и актуелни шеф државе Филип Вујановић казао је данас у Улцињу да Црна Гора нема отворених питања са својим суседима, што јој даје посебан квалитет на путу ка Европској унији.

„Велики успех државне политике Црне Горе јесте то да ни са једним суседом нема отворених питања, иако су она својствена државама региона. Ми можемо да кажемо да ми немамо отворена питања са нашим суседима и да то убрзава и чини квалитетни наш пут у европске интеграције“, рекао је Вујановић.

На предизборном скупу у Владимиру, крај Улциња, где већину становништва чине Албанци, Вујановић је казао да је увек спроводио политику афирмације добросуседских односа, отворених граница, дијалога, као и мањина као мостова сарадње између држава.

„Морамо са нашим суседима имати, не само добре, него пријатељске, блиске и партнерске односе и сачувати имиџ Црне Горе, која је у том смислу пример у региону“, рекао је Вујановић.

Он је нагласио да се залаже за потпуно отворену границу Црне Горе са свим суседима.

„Деценијама се није могло ићи у Албанију из Црне Горе, годинама се ишло са визама, а сада можемо да идемо са личном картом. То је оно што је вредност државне политике за коју сам се залагао“, рекао је председнички кандидат ДПС-а.

Као посебно добар пример прекограничне сарадње Црне Горе и Албаније, он је навео заједнички гранични прелаз Сукобин-Мурићани.

„То је са аспекта сузбијања сиве економије и криминала најбољи гранични прелаз“, казао је Вујановић и истакао да је афирмисао и политику дијалога о свему, у чему спада и оно што је потреба поштовања националних осећања Албанаца у Црној Гори.

Вујановић је захвалио челницима Косова који су, како је казао, разумели потребу да Црна Гора има основано очекивање да црногорска национална заједница на Косову буде аутентично представљена. Он је казао да је увек афирмисао и политику да мањински народи представљају мостове сарадње између држава.

(Танјуг)