Прочитај ми чланак

Филе: Србија је на добром путу, нека и даље испуњава услове Брисела

0

file-bg-470(Блиц)

Европски комесар за проширење Штефан Филе оценио је данас да је Србија остварила неспорне резултате у испуњавању критеријума за приближавање ЕУ и поручио да Европска комисија очекује наставак реформи и да процес приступних преговора захтева континуитет и одлучност.

„Процес преговора је веома захтеван. То је процес за који је неопходан континуитет и одлучност током низа година. Из тог разлога ЕУ посматра приступање као питања које захтева национални и партијски консензус. Србија је већ добар пример за то“, рекао је Филе у обраћању посланицима Народне скупштине на посебној седници.

Комесар је истакао и да је нужно активно учешће Србије у регионалној сарадњи и помирењу, као и одлучно и храбро ангажовање у нормализацији односа с Приштином.

Дијалог с Приштином и Бриселски споразум су, према његовим речима, дубоко реформисали имиџ Србије у политичким круговима широм Европе и показали да се Србија суочава с прошлошћу и прихвата европску будућност.

„Мишљење Европске комисије, које је потврђено у закључцицма Европског савета, јасно је показало да Србија мора да направи корак напред ка видљивом и одрживом побољшању односа с Косовом. То је захтеван процес, али је истовремено и процес за који је преко потребно да се оствари консолидована стабилност у региону и отворе нове могућности у за све људе који живе у Србији и на Косову”, рекао је Филе.

Подсећајући да је пре две године, у време када је ЕК припремала мишљење о кандидатури за чланство Србије, у скупштини изнео осам приоритетних области у којима је нужан напредак, Филе је навео да је Србија била успешна у остваривању резултата.

Ти приоритети су, како је рекао, реформа правосуђа, борба против корупције, измена изборног законодавства, омогућавање несметаног функционисања регулаторних независних тела, решавање питања имовинских права, поштовање људских и мањинских права, нормализација односа с Приштином, и оно што је у потпуности испуњено – сарадња с Хашким трибуналом.

Филе се посебно осврнуо на реформу Кривичног законика, који се односи на злоупотребу службеног положаја.

“Знате да се позивам на бивши члан 359, чија је злоупотреба у спровођењу узроковала многе забринутости. С тим у вези, коначни циљ мора да буде пуна кредибилна реформа, а не само формална реформа”, истакао је он.

Европска комисија, према његовим речима, сада очекује наставак реформи и њихову одрживост, што захтева пажњу, ресурсе, доследност и, пре свега, значајну политичку вољу и смернице.

Филе је напоменуо да је одлука Европског савета од 28. јуна значајна не само за Србију, већ и за цео Западни Балкан, а тај корак био је могућ само зато што Србија остварује резултате и што је списак њених достигнућа импресиван.

„Сада морате да наставите да радите са жаром на овим питањима”, поручио је он.
Филе је указао да ЕУ, са своје стране, остварује своја обећања када земља кандидат предузме све неопходне кораке ка усклађивању и остваривању критеријума за чланстово и резултата у реформама.

„Искуство с другим земљама кандидатима показује да је трансформативни процес захтеван, понекад и болан, али омогућва економски и социјални развој, унапређење пословних могућности, једниствено тржиште, што ће се осликати и на повећање запослености“, рекао је Филе.

Европски комесар је поновио и да ће ЕУ отворити преговоре о поглављима 23 и 24 и додао да ће Србија бити једна од првих земаља где ће нови приступ бити примењен у корист саме земље и њених грађана.

Наредне недеље ће, како је казао, Комисија представити нацрт преговарачког оквира државама чланицама ЕУ, које ће га размотрити, а потом треба да га потврди и Европски савет како би прва конференција о приступању са Србијом била оодржана најкасније у јануару 2014. године.

„У међувремену, скрининг ће почети у септембру, а данас ће званичници Комисије проћи кроз читав процес преговора на семинару са српским званичницима“, додао је он.

Филе је изразио уверење да је Србија спремна да се доследно ангажује на остварењу „веома амбициозног“ коначног циља – чланства у ЕУ.

„Европска комисија ће бити с вама и помоћи вам да остварите овај амбициозни и веома значјани циљ“, поручио је он.