Прочитај ми чланак

Фигаро: Опозиција бојкотује изборе, одбија да призна аутократски режим Вучића

0

Како се приближавају парламентарни и локални избори, атмосфера у Србији постаје све тежа, преноси париски лист Фигаро, додајући да је опозиција одбила да призна "аутократски режим" председника Александра Вучића и одлучила да бојкотује изборе.

„И влада и опозиција су укопани у своје тврђаве, мржња се сваким даном повец́ава, а тако се сужава слобода“, изјавила је Весна Малишић, новинарка недељника НИН, једног од последњих независних медија у земљи, преноси Фигаро у опширном чланку под насловом „Противници Вучића одлучили да бојкотују изборе“.

Идеја бојкота избора, коју је предложио Савез за Србију (СзС), окупља главне лидере опозиције.

„То је био тренутак кад је мобилизација против Вучићевог режима била на врхунцу, након што је један од лидера опозиције Борко Стефановић био премлаћен гвозденом шипком“, навео је француски лист.

Фигаро оцењује да је број људи на протестима суботом опао али су окупљања настављена како би се „одржао пламен“.

„Објашњење (мањег броја људи) је пре свега због истрошености и разочарења што политичари, такође дискредитовани, не предузму неку грађанску иницијативу. Када су неки од студената одговорних за организовање демонстрација најавили спремност да учествују на изборима, број демонстраната се поново повец́ао, под слоганом бојкот“, пренео је лист.

„Изборни услови су неприхватљиви“, рекао је Срђан Миливојевиц́, члан некадашњеги покрета Отпор, који је водио протесте против Слободана Милошевиц́а.

„Постоји отворен притисак на запослене у јавним службама да се обавежу да гласају за Српску напредну странку (СНС)“, рекао је он и додао да ти запослени такође имају обавезу да осигурају гласове око себе ако желе да задрже своја радна места.

Према његовим речима, постоји цео систем награђивања и кажњавања, укључујуц́и претње и физичке нападе. Додао је да опозиција има огромне тешкоће јер су готово сви медији под контролом власти и навео да ће борба против Вучиц́евог система бити настављена и после избора.

Фигаро додаје да нису сви у опозицији за бојкот, наводећи пример Зорана Живковића, некадашњег премијера Србије, који сматра да треба изаћи на изборе и борити се.

Позивајући се на неименованог западног дипломату, Фигаро преноси да ЕУ има на располагању „све алате за стварни притисак на режим Александра Вучиц́а“, који само на папиру усваја европске стандарде и додаје да ЕУ рачуна на решавање косовског питања и сматра да опозиција нема конкретан план.

„У међувремену, Русија, Турска и Кина заузимају терен, а таква ситуација оставља грађане Србије који деле европске вредности, разочаране и збуњене, и масовно на путу ка егзодусу“, закључио је париски лист.