Прочитај ми чланак

Федерација опет кочи Српску

0

(Новости)

Српска би могла да осети последице неиспуњавања обавеза према ММФ. Аранжман угрожен јер ФБиХ није усвојила закон о пензионисању бораца

zastoj-ka-EU_620x0
Федерација БиХ опет кочи целу земљу. Сада је у питању нова транша кредита Међународног монетарног фонда која је доведена у питање због неиспуњавања обавеза у овом ентитету. Последице би могла да осети и Српска, која размишља о алтернативним могућностима.

Аранжман са ММФ је угрожен јер ФБиХ није усвојила закон о повољнијем пензионисању припадника борачке популације у овом ентитету. Рок за усвајање овог закона истиче данас, међутим у ФБиХ тврде да ће рок бити пролонгиран.

Председник РС Милорад Додик казао је да и ова ситуација показује да Српска, хтела то или не, има проблеме због другог ентитета и БиХ.

– С обзиром на то да ФБиХ није успунила услове ММФ, биће блокирани аранжмани и за Српску, и то може да изазове проблеме и за нашу позицију – истакао је Додик.

Српска размтра алтернативне могућности у случају да не буде реализован стендбај аранжман са ММФ.

Председник Народне скупштине РС Игор Радојичић каже да се аранжман односи на целу БиХ, а уколико ФБиХ не изврши обавезе средства неће бити дозначена ниједном ентитету.

– То значи да Српска из других извора мора да затвори буџет за ову годину и Министарство финансија и Влада Српске имају обавезу да предложе алтернативна решења која би била финансијски одржива и реална – казао је Радојичић.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија каже да за Српску блокада аранжмана није изненађење, јер је током посете Мисије ММФ било јасно да ће бити потешкоћа. Он је навео да, иако су из ММФ били коректни према ФБиХ са захтевима који нису били радикални, закон опет није усвојен.

– У овом тренутку још није дошло до прекида аранжмана, већ одгађања доношења одлуке у ФБиХ. Надамо се да ће та одлука бити донесена почетком априла и да ће се аранжман наставити. Ово угрожава динамику прилива финансијских средстава из ММФ, јер у буџету Српске постоје задужења која су везана за сервисирање дуга према ММФ – додао је Тегелтија.

Српска је у овој години већ платила две транше ММФ, а није добила средства.

– Вероваћемо да ће ФБиХ успети да испуни услове, али тражићемо и нове изворе да не бисмо дошли у ситуацију да у последњем тренутку не можемо обезбедити потребна средства у вези са буџетом – појаснио је Тегелтија.

ММФ је одобрио БиХ аранжман у износу од 800 милиона марака, а земљи је раније исплаћена транша у износу од 120 милиона.