Прочитај ми чланак

Анђелко Бубања за „Србин инфо“: Фашизам је званична идеологија режима у Црној Гори

0

andjelko bubanja srpska lista berane

Поводом предстојећих локалних избора у општини Беране, редакција „Србин инфо“ је разговарала са Анђелком Бубањом, потпредседником и носиоцем листе  Српске листе.

Ближе се локални избори у Беранама. Како оцењујете рад локалне власти?

– Избори нас очекују 9. марта. Овог пута без Петњице, која је постала општина пре неколико месеци. У њој живи претежно муслиманско-бошњачко становништво које је скоро стопостотно гласало за партије владајућег режима. То је прилика да се промени власт ДПС-а јер је током претходних осам година уништио све што до тада није било уништено у Беранама. Наиме, приватизована је, а затим и срушена циглана, а преко 100 радника је отпуштено. Рудник мрког угља је затворен и без посла су остали сви рудари. Хотел ,,Беране“ је потпуно девастиран. Спортска дворана је претпрошле године пала под теретом снега, док ,,нова“ која је обећавана десетак година – није изграђена.

Самим тим, млади у Беранама немају место где да тренирају. Аеродром Беране није отворен, нити има назнака да ће бити иако су сви у власти, а понајвише садашњи председник општине Вука Голубовић стално обећавао да ће се ускоро летети из Берана. Последња манифестација одржана на простору аеродрома је Сајам стоке. Као последица катастрофалне економске, али и укупне друштвене ситуације у општини број становника је значајно опао. Млади одлазе и не враћају се. Град је потпуно опустошен, али припадници власти живе боље како су и обећали на неким од претходних избора.

Махинације са грађевинским земљиштем и изградњом зграда и пословних простора су огромне. Посебно је тешка ситуација у вези са постојећим сметлиштем на Васовим Водама које се налази 500 метара од насеља Берансело, те поред манастира Ђурђеви ступови и Шудикова, а који су духовно наслеђе српског народа и културно историјски споменици. За ово сметлиште не постоји дозвола, а општинска власт и поред тога већ дуже од седам година нелегално одлаже отпад, укључујући и медицински. Сметлиште трује не само Беранселце, већ и остале грађане јер непрестано гори више од пола године. Пошто се налази поред ријеке Лима, свака јача киша проузрокује бујице и одношење огромне количине отпада низводно ка Бијелом Пољу и Србији.

Berane andjelko bubanja

По чему се програм Српске листе разликује од осталих странака у Црној Гори?

– Српска листе је једина политичка организација Срба у независној држави Црној Гори и има јасно дефинисан програм и план заштите и унапређења права Срба. Наиме, Српска листа сматра да треба користити све постојеће правне механизме заштите Срба од економске и политичке дискриминације која је свеприсутна на овом простору. Циљ Српске листе је одбрана нашег идентитета и преузимања дијела економских ресурса у Црној Гори у српске руке. Пре свега, то подразумева права на изражавање, чување, развијање, преношење и јавно испољавање националне, етничке, културне, вјерске и језичке посебности српског народа.

Црногорска држава је обавезна, по међународним уговорима, да обезбеди услове за избор, употребу и јавно истицање српских националних симбола и обиљежавање датума, догађаја и личности из традиције и историје српског народа. На сразмерну заступљеност српског народа у јавним службама, органима државне власти и локалне самоуправе о чему ће се старати старјешине органа, Управа за кадрове и Српски национални савет. На употребу српског језика и азбуке у приватној, јавној и службеној употреби.

На школовање на српском језику и азбуци у државним установама и обавезу да наставни план и програм обухвата српску историју и културу у свим степенима образовно-васпитног система, било кроз посебне школе или одјељења у редовним школама. На аутентичну заступљеност српског народа у Скупштини црногорске државе и скупштинама јединица локалне самоуправе у којима Срби чине значајан део становништва, сходно принципу афирмативне акције.

 Ни једна друга странка се не бави овим питањима, а Срби су преко медија и страначких инфраструктура такозваних просрпских партија доведени у ситуацију да гласају за оне којима је политички циљ дискриминација Срба у Црној Гори, улазак у НАТО и разне друге ствари које су директно супротстављене интересима Срба на овом простору. Занимљиво је да Срби који на сваком кораку бране свој идентитет, када дође до заступања њихових интереса у Скупштини НДЦГ, немају представнике, тако да такво„србовање“ најчешће представља кафанску и уличну манифестацију без икакве потврде на политичком и друштвеном плану.

Andjelko bubanja srpska lista

Тврдите да Црна Гора толерише „повампирене идеологије које је презрео и одбацио цео свет“?

У НДЦГ је званична идеологија фашизам који промовишу прије свега Социјалдемократска партија, Позитивна Црна Гора, друга породица (Миодраг Перовић), НВО сектор, те делови Демократске партије социјалиста. У ово се може уверити свако ко пар дана борави на овом простору или прати медије у Црној Гори. Срби у НДЦГ имају улогу Јевреја у Хитлеровој Њемачкој. Због другачијег светског окружења до сада се нису десиле кристалне ноћи или још горе појаве.

 Ко је одговоран за проблеме које су грађани Берана имали са водом за пиће

 – Одговорност за тровање водом неколико хиљада грађана Берана, од којих највећи број деце, у потпуности је на локалној ДПС-СДП власти, а посебно на директору Водовода и канализације и председнику општине Беране. Међутим, како то стално у Црној Гори бива, нико није, нити верујемо да ће ико одговарати за овај злочин. Потенцирам и да није покренут било какав судски процес који би задовољио оштећене и имао озбиљан епилог за масовно тровање становника Берана.

srpska lista

Зашто гласати за Српску листу на изборима у Беранама?

 – Глас за Српску листу у Беранама значи глас за барем зрно истинске српске политике у средишту Старе Србије. Само гласањем за Српску листу Срби могу бити сигурни да ће се њихов глас чути, да ће се тробојка завијорити са зграда државних и општинских институција, на шта имамо право у складу са уставом НДЦГ. Само ће Српска листа у локалној власти моћи да тражи од наше матице помоћ у реализацији капиталних и културних пројеката и оживљању овог простора. Надамо се да ће на изборима у Беранама почети процес политичког буђења Срба и истинске борбе за остварење српских права и интереса. Имамо подршку матичног народа са Космета и Републике Српске, као и дијаспоре, чији ће представници активно учестовати и на нашим промотивним скуповима!

( Србин.инфо)