Прочитај ми чланак

Европски суд правде: Косово искључено из организације за електронске комуникације

0

Европски суд правде је на захтев Шпаније искључио самопроглашено Косово из учешћа у Организацији европских регулатора за електронске комуникације (БЕРЕЦ), саопштено је из врховног суда ЕУ, а преноси новинска агенција Срна.

У саопштењу је наглашено да искључење није повезано са чињеницом да ЕУ и неколико земаља чланица нису признали независност самопроглашеног Косова.

Суд у објави подсећа да је ЕУ између 2001. и 2015. године потписала споразуме о стабилизацији и придруживању са земљама западног Балкана и самопроглашеним Косовом.

Током и након 2018. године, Европска комисија предузела је кораке ка развијању дигиталног друштва и усклађивању законодавства тих земаља са законодавством ЕУ.

Један од таквих поступака било је укључивање региона у постојаћа регулаторна тела или групе стручњака, као што је БЕРЕЦ. Конкретно, то је омогућило регулаторним органима самопроглашеног Косова да учествују у Одбору регулатора и радним групама БЕРЕЦ-а и у управном одбору Канцеларије БЕРЕЦ-а.

Шпанија је у јуну 2019. године покренула процес за поништавање те одлуке пред Општим судом ЕУ, који је одбијен у пресуди 23. децембра 2020. године у случају „Шпанија против Комисије“.

Власти Шпаније предале су жалбу на ту одлуку у новембру 2020. године, тврдећи да одлука Комисије крши одредбе тренутних регулатива БЕРЕЦ-а које се односе на сарадњу Организације са телима ЕУ, трећим земљама и међународним организацијама, јер самопроглашено Косово није у том смислу „трећа земља“.

Европски суд правде сматрао је тада да је Општи суд направио грешку у примени права када је поистоветио концепт „треће земље“ у складу са одредбама и уопштени такав концепт, али да није направљена грешка када је закључено да се самопроглашено Косово може сматрати „трећом земљом“ без кршења међународног права.

Шпанија се након тога жалила пред Општим судом да је Комисија одступила од установљене процедуре за учешће националних регулаторних органа у БЕРЕЦ-у.

„Пресуда Општег суда је поништена због те грешке. Европски суд правде доноси коначну пресуду у предмету и поништава одлуку Комисије, јер Комисија није имала овлашћења да је усвоји“, наводи се у саопштењу.

Међутим, Европски суд правде одлучио је да се ефекти одлуке Комисије задрже до ступања на снагу било каквог новог радног споразума закљученог између БЕРЕЦ-а, БЕРЕЦ канцеларије и националних регулаторних органа самопроглашеног Косова. Али, ефекти те одлуке не могу се задржати дуже од разумног периода од шест месеци од данашњег датума.