Прочитај ми чланак

Европски савет: Србија да не кочи Косово на путу ка ЕУ

0

eu

Европски савет, који сачињавају сви министри спољних послова земаља Европске уније је данас затражио од Србије да постепено усагласи спољну политику и политику енергетске безбедности са ЕУ, да настави да нормализује односе са „Косовом“ и да нипошто не кочи „Косово“ у његовим настојањима ка ЕУ.

Савет министара иностраних послова ЕУ је то навео у закључцима усвојеним после расправе о Западном Балкану, Турској и Исланду, истакавши „високу припремљеност“ српских власти за отварање поглавља о владавини права и темељним слободама у преговорима о чланству с ЕУ.

И даље без датума за почетак преговора

У закључцима, међутим, није указано на то да ли би ускоро могло бити отворено прво поглавље у тим преговорима. Такође је предочено да Србија мора, у складу с препорукама усаглашеним с Европском комисијом, израдити акциони план за спровођење услова за отварање поглавља 23. и 24. у преговорима чланству.

„Савет министара позива Србију да постепено усагласи своју са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, у склопу Преговарачког оквира (ЕУ-Србија)“, наводи се у завршном документу заседања, мада се изричито не помињу санкције ЕУ према Русији.

До краја преговора мора се усагласити спољна политика са ЕУ

Званичници на заседању су Агенцији Бета пренели да је једногласан став министара европске двадесетосморице да се од Београда не тражи да „одмах усагласи спољну политику са ставовима ЕУ, што се односи на санкције Русији“, али да се то усаглашавање, па и ако санкције до тада остану на снази, „сасвим подеси са политиком ЕУ до тренутка кад Србија оконча преговоре и дође на праг Уније“.

„Нико не спори да чланице ЕУ могу имати добре односе с Русијом, али су санкције једногласно усвојене као оруђе да се Москва приволи да поштује успостављени правни поредак у Европи“, рекли су ови извори.

Шефови европских дипломатија су у закључцима нагласили да српске власти „морају посветити пажњу реформи државне управе и спровести економске и структурне реформе да би поново успоставили буџетску одрживост и тиме обезбедили подршку (привредном) расту и запошљавању“.

Нужна нормализација односа с Косовом

Европски министри подвлаче да је „потребно да Србија одржи делатно и конструктивно ангажовање у процесу нормализације с Косовом, у чему је остварен значајан напредак“.

„Савет министара ЕУ ће и даље тесно пратити ангажовање Србије ка видљивом и трајном напретку у средјивању односа с Косовом, укључујући примену постигнутих договора у доброј вери, тако да Србија и Косово могу да наставе својим одговарујућим путевима ка Европи, с тим да ниједно од њих не кочи другог у тим настојањима и да испуњава сопствене одговорности“, наводи се у документу.

Забринутост због „погоршања услова за слободу изражавања

„Савет министара подсећа на то да напредак у нормализацији односа с Косовом у оквиру поглавља 35. (преговора о чланству с ЕУ), мора ићи упоредо с напретком у свеукупним преговорима“ и мора бити отворено одмах, у почетној фази преговора.
У завршном документу заседања се од власти Србије тражи да обезбеде „делотворно, независно судство и резултате у сузбијању корупције и организованог криминала“, а посебна пажња се тражи за темељне слободе.

Европски министри „изражавају забринутост због погоршавања услова за пуну слободу изражавања“ и подвлаче нужност побољшања услова пословања и инвестирања.

(Бета-НСПМ)