Прочитај ми чланак

ЕВРОПСКА УНИЈА ДОВОДИ НОВЕ ЉУДЕ – њих двојица ће одлучивати о уласку Србије у ЕУ

0

Европски комесар за проширење Јоханес Хан завршава своју мисију, а у Бриселу се води отворени рат за фотељу која за Србију је од круцијалног значаја!

У трци да буду Хан на месту Хана су један Словенац и Мађар. Према сазнањима из извора у Бриселу за сада блага предност се даје Словенцу Јанезу Леанарчичу, који је до сада обављао послове шефа мисије Словеније при ЕУ.

Ласло Трочањи и Јанез Ленарчич

Други кандидат јесте бивши министар правде Мађарске Ласло Трочањи.

Било како било оба кандидата су велики заговорници проширења Европске уније, а стварна забринутост је да ли ће обојица подржати не само економску и политичку већ и идеолошку интеграцију.

Како тврди извор портала espreso.rs готово извесно да ће следећи комесар за проширење доћи из суседства западног Балкана.

– Може се очекивати да после извесног именовања Шпанца Ђозепа Борела за високог представника за спољне послове и безбедност, ресор проширења води особа која ће моћи да успостави одређену противтежу политици која би се из ЕУ водила према региону западног Балкана. Из тог угла Словенац би се чинио као паметан избор – каже наведени извор.

Коначну реч и ударац чекићем имаће Урсула фон дер Лајен, која дужност председнице Европске комисије преузима 1. новембра.

Фон дер Лејенова се ове недеље састала с Ленарчићем како би с њим разговарала о могућој позицији унутар ЕК, али се не очекује се да би она у овом тренутку могла открити карте.

КО СУ КАНДИДАТИ?

Ласло Трочањи је правник, бивши судија, дипломата и универзитетски професор. Специјалиста је за уставно, европско и упоредно право, а био је и амбасадор Мађарске у Луксембургу и Француској. Трочањи је такође био и члан Венецијанске комисије Савета Европе и члан мађарског Уставног суда, а јуна 2014. године постављен је за министра правде у Мађарској.

Јанез Ленарчич је словеначки дипломата и бивши директор Канцеларије за демократске институције и људска права при Организацији за европску безбедност и сарадњу. Радио је и као саветних министра спољних послова и премијера Словеније, а био је и државни секретар у кабинету премијера.

Ленарчич је био ванредни и опуномоћени амбасадор Словеније при ОСЦЕ-у у Бечу, а председавао је Сталним саветом 2005. године. Године 2014. именован је за државног секретара у кабинету словеначког премијера др Мира Церара у 12. Влади Републике Словеније.

ДА ЛИ ЋЕ НОВИ КОМЕСАР БИТИ НЕЗАВИСАН ИЛИ НЕ?

Након што буде изабран, нови комесар мораће да положи заклетву којом се обавезује да ће у извршавању својих дужности бити потпуно независан и да ће радити у општем интересу Уније. Као и да неће тражити упутства од било које владе или друге институције, тела, канцеларије или ентитета.

Срђан Цвијић, виши аналитичар политике у Институту за европску политику отвореног друштва и члан БиЕПАГ-а, сматра да забринутост да комесари нису независни можда не постоји.

– Ако погледате претходна искуства комесара који долазе из земаља са проблематичном евиденцијом владавине закона, они су имали тенденцију да буду лојалнији председнику и Комисији које представљају него влади државе чланице која их је предложила. Другим речима, не бих потценио снагу социјализације у Бриселу – каже Цвијић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!