Прочитај ми чланак

ЕВРОПА ШАЉЕ СВОГ СПЕЦИЈАЛЦА Владимир сменио Дејвида Мекалистера

0

Ко је нови известилац Европског парламента за Србију

За новог известиоца Европског парламента за Србију именован је Владимир Билчик, словачки посланик из редова Европске народне партије (ЕПП), потврдио је он на свом Твитер налогу. Билчик ће на овој позицији наследити Дејвида Мекалистера.

Foto: Prentscren

„Веома сам почаствован именовањем за специјалног известиоца за Србију испред Европске народне партије. Радујем се сарадњи са партнерима из Србије. Ово је важан период за проширење Европске уније и будућност Србије“, написао је Билчик на свом Твитер налогу.

Јуропијан Вестерн Балканс наводи да је Билчику ово први мандат у Европском парламенту, а да је пре тога је радио као политички аналитичар и универзитетски професор у Братислави.

Долази из ванпарламентарне словачке партије десног центра „СПОЛУ“ (Заједно), која је на председничким изборима ове године подржала Зузану Чапутову.

Билчик је прошлог месеца изабран на позицију председавајућег Делегацијом Европског парламента у Одбору за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Црне Горе. Обе ове функције, према његовим речима, подвлаче његову жељу да се активно бави проширењем Европске уније.

„Као посланик из Словачке, државе која је завршила процес приступања у првој половини прошле деценије, свестан сам како комплексности преговора о проширењу, тако и важности домаћих реформи.“, рекао је Билчик поводом избора, преноси Јуропијан Вестерн Балканс.

Известилац за Србију током претходног мандата Европског парламента Дејвид Мекалистер је поводом Билчиковог избора изјавио да је уверен да ће он бити одличан известилац и да ће играти кључну улогу у односима Србије и ЕУ.

Известиоци Европског парламента за државе Западног Балкана задужени су за састављање правно необавезујућих, али утицајних годишњих извештаја о напретку земаља кандидата које након расправе усвајају Одбор за спољне послове, а затим и пленум Европског парламента.

Иначе, Европски парламент тренутно има улогу у посредовању у дијалогу власти и дела опозиције о изборним условима, који се одржава у Скупштини Србије.

Нови састанак је заказан за средину новембра.