Прочитај ми чланак

Ево шта је Вучић одговорио Путиновом човеку када га је питао за санкције

0

Председник Србије Александар Вучић састао се претходне недеље са замеником министра спољних послова Руске Федерације Александром Грушком. Најава овог састанка, не само да није, супротно устаљеној пракси ПР тима председника, била достављена медија, већ се власт у Београду потрудила да сакрије да је уопште дошло до сусрета шефа српске државе и руског дипломате.

Кад није могао Сергеј Лавров, дошао је Александар Грушко. Заменик шефа руске дипломатије боравио је у Београду 13. и 14. октобра и током дводневне посете српској престоници имао је састанке са министром спољних послова Николом Селаковићем, министром полиције Александром Вулином, али и са председником Александром Вучићем.

Информација о томе да је високи званичник Кремља посетио Србију практично није била доступна до његовог одласка из наше државе кад је Министарство спољних послова Руске Федерације објавило да је Грушком разговарао са Вучићем о сарадњи двеју држава.

„Размотрена су питања билатералне сарадње, са акцентом на јачању руско-српског стратешког партнерства у условима растуће глобалне кризе.Стране су потврдиле обострану жељу за побољашње сарадње у широком спектру области, наставак интензивног политичког дијалога, комуникацију по линији министарстава спољних послова“, штуро је наведено у саопштењу.

Да је власт заиста покушала да сакрије овај састанак, наводе и извори “Нове” из врха власти, уз напомену да је договор био да се о не извештавају медији о сусрету двеју страна, те да их је затекло саопштење руске стране.

Према речима саговорника нашег листа, државни врх Србије је донео одлуку да сакрије од јавности да је руски дипломата боравио у посети, страхујући првенствено од реакција Европске уније и САД. Како се наводи, оваква одлука је донета због ранијих искустава и негативних коментара који су уследили након отказивања посете Сергеја Лаврова Србији и бурних реакција са Запада након потписивања споразума о сарадњи са Руском Федерацијом у Њујорку.

“Руска страна је, супротно договору, пустила ову вест у јавност из њима знаних разлога”, наводи саговорник.

Кад је реч о самом састанку Вучића и Грушка, наш саговорник додаје да је госта из Москве занимало да ли ће Србија одговорити потврдно на захтеве из ЕУ и увести санкције Русији.

“Вучић је одговорио да Србија за сад неће уводити санкције, али да је њена позиција све тежа. Госту је предочио да Србија покушава да води сопствену, самосталну политику, али да за то нико не показује претерано разумевање”, навео је наш саговорник.

Према писању руског Комерсанта, ненајављен долазак Александра Грушка Београду догодио се уместо посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, која је планирана за 6. и 7. јун. Како наводи овај медиј, незавнични разлог за отказивање посете Сергеја Лаврова је тај што се Србија, плашећи притиска Запада, тада “није посебно заинтересовала” за долазак Лаврова.